Home

Alexander Farnese, hertog van Parma
1580

Oorlog overal voelbaar in de Lage Landen

De strijd in de Tachtigjarige Oorlog intensiveert wanneer Parma (links) de opstand in de Lage Landen moet gaan onderdrukken. Koning Filips II heeft in 1580 eindelijk vrede met de Turken gesloten. In plaats van op twee fronten moet hij nu op nog maar 1 front een kostbare oorlog voeren. Parma is een militair die beseft dat je alleen met veel diplomatie de steden in het zuiden (België) onder de duim kunt krijgen. In het oosten proberen de Staten-Generaal Parma op afstand te houden door het land te verwoesten nadat Rennenberg is overgelopen naar het Spaanse kamp.

De koning van Spanje boekt slechts langzaam terreinwinst. Twente loopt leeg door het geweld. Almelo, Delden, Diepenheim, Hengelo Goor en Haaksbergen worden deels en soms zelfs helemaal verwoest. De Staatse oversten en hun huursoldaten zijn soms net zo wreed als de geharde Spaanse soldaten, veelal veteranen.

Harnas van de hertog van Parma

De hertog van Parma, Alexander Farnese, draagt dit harnas uit 1570 niet op het slagveld maar voor parades. Parma verovert een hele reeks steden.

Wanneer ook Antwerpen in 1585 valt denken velen dat de Opstand verloren is. Parma blijkt een briljant diplomaat die na de dood van Willem van Oranje in 1584 zich een weg naar de overwinning praat. Toch is de strijd nog niet verloren.

Willem van den Bergh
Holstein-Schaumburg
Alfonso Mendoza
Hendriks vermoordt Spaanse officier
Maarten Schenk verovert Oldenzaal
Herman Ripperda in Spaanse dienst
Johan van Voorst gevangen in 1581
 
 
Slag op de Hardenbergerheide 17 juni 1580
Commanderie Ootmarsum een gewilde prooi
Klooster Albergen keer op keer geplunderd
Van der Kornput, verdediger van Steenwijk
Philips van Hohenlohe terroriseert midden Twente
Eggerich Ripperda belegert Goor
Overste IJsselstein gevangen genomen