Home
 

Antonius Tetteroo verruilt Holland voor Twente
 

Het schilderachtige sluisje in de Vliet is meer dan twee eeuwen lang het middelpunt van het dagelijks leven van de familie Tetteroo in Leidschendam. Antonius Johannes Tetteroo is op 14 oktober 1891 tegenover de rk kerk geboren. Hij wordt landbouwer, net als zijn voorvaderen.
Molengang Wilsveen tussen Leidschendam en Stompwijk
Hij trouwt met Jacoba Hooijmans, dochter van een - voor die tijd - rijke boer. Zij krijgen zes kinderen in Leidschendam en daarna nog vier in hun nieuwe woonplaats Ambt Delden, op nog geen twee kilometer afstand van de archiefstukken van schout Aernt van Tetrode van Wassenaar uit 1394. De Van Wassenaars zijn de Tetteroo`s enkele eeuwen eerder voorgegaan, naar Twente.

Antonius laat in 1927 Holland achter zich om in een gehuurde boerderij op de Bentelerhaar (de hoogte van Bentelo) zijn boerenbedrijf voort te zetten. Het aantal stuks vee dat met de trein voor het gezin uit is gestuurd, is groter dan menig boer uit Bentelo en Hengevelde bijeen heeft gezien.

Aanpassen is moeilijk. Voor de Twentenaren klinkt het Hollands heel ongewoon. En de grijze kousen, die zonder blikken of blozen zichtbaar worden gedragen onder de lange rokken, is voor Twentenaren soms bijna aanstootgevend. Zwart is de enige toegestane `kleur` en dan natuurlijk niet zichtbaar, dat spreekt voor zich.
 
 

Antonius Tetteroo en zijn gezin in Veur
Deze foto is gemaakt in 1925 of 1926. Cees (Cornelis). De jongste op de foto is twee, misschien drie jaar. Het besluit naar Twente te gaan is waarschijnlijk toen genomen.
 
 

M`n opa begint als landbouwer aan de overkant van de Vliet in de gemeente Stompwijk, dat nu - net als Veur - deel uitmaakt van de gemeente Leidschendam. Even denkt hij er over de winkel van z`n vader over te nemen. Maar op een gegeven moment staat het besluit vast. M`n opa, Antonius, zou boer worden.

Van de kant van de familie Hooijmans zijn al kinderen, onder wie een dochter getrouwd met Van Rijn, naar Twente vertrokken. Daar is nog voldoende landbouwgrond beschikbaar. Het bestaan als boer biedt veel zekerheid. De vraag om voedsel groeit. Jacoba Hooijmans zou het bestaan als boerin naar men nu zegt, meer hebben gewaardeerd dan het leven als vrouw van een winkelier, ook al moeten ze er voor naar het verre Twente `emigreren`.
 

M`n opa begint als landbouwer aan de Oostvlietweg aan de Vlier, destijds de trekvaart tussen Delft en Leiden op slechts ongeveer een kilometer afstand van zijn ouderlijk huis. Zijn vrouw Jacoba groeit op in het huis aan de Veursestraatweg tegenover de voormalige tramhalte Scharkenbos.





Een tram van de HTM

De vier broers van Tettero in Ambt Delden

Van links naar rechts: achterste rij; Antoon, Piet en Kees en voorste rij; Jan, Hennie en Leo Tettero bij hun boerderij aan de Gorsveldweg bij Bentelo in Ambt Delden.

Koetsierderij

Bij de winkel, waar de wachtende schippersvrouwen boodschappen doen, heeft Cornelis, de vader van mijn opa, een koetsierderij. Als de plaatselijke huisarts om een spoedgeval het platteland op moet vechten mijn opa en zijn broer Piet er om wie het eerst het paard voor de kar mag spannen.

Op 64-jarige leeftijd trouwt Cornelis voor de tweede keer. Dat is in 1930. Hij trouwt de 60-jarige weduwe Cornelia van Rhijn. De man krijgt maanden daarvoor opnieuw een kleinkind. Mijn vader is dan geboren.
 


Kaart Leidschendam Leidschendam en Voorschoten worden verbonden door: (van links naar rechts) een spoorlijn (zwart/witte lijn), de Veursestraatweg (rood/geel), De Vliet (blauw) en tegenwoordig ook de snelweg (rood).


Antonius, de vader van Cornelis, trouwt op 23-jarige leeftijd in 1847. Hij is schuitenjager en tuinder aan de Oostvliet(weg), het Jaagpad heette de weg toen. Hij verzorgt de vaartdienst op De Vliet van verse paarden.

Zijn vader, Leonardus, is ook tuinder. Hij krijgt pas kinderen nadat hij hertrouwt op 55-jarige leeftijd. Dit huwelijk schenkt hem twee zonen van wie het tweede kind slechts een dag oud wordt. Antonius, het enige kind, zit aan zijn vaders sterfbed. Hij is pas 20 jaar oud. Zijn vader is op dat moment 77 jaar. Drie jaar later sticht Antonius een gezin.

Weer een generatie hoger

Wat het beroep is van de vader van Leonardus is niet bekend. Wel bekend is dat deze man, voor de zoveelste keer een Anthonius (alleen nu met `h`), op 15 mei 1757 trouwt met Marijtje Hillenaar uit Wassenaar.

Teunis Huybrechtszoon Tetteroo (of Anthonius) is 12 juli 1728 in Veur geboren als oudste zoon van Huybrecht Maertenszoon Tetroe (of Tettro). Huybrecht of Hubertus wordt geboren als Huyck Maertenszoon. Hij is waarschijnlijk goudsmid. Zij hebben diverse kinderen wiens namen voorkomen in het weeskamerarchief van de gemeente Leiden.

De vader van goudsmit Huyck is Maerten Arentszoon. Deze Maerten Arentszoon trouwt met Geertruit Danelsdochter van Tetrode. De link naar de adellijke familie is daarmee gelegd.

Met dank aan Aad Tetteroo, Rotterdam