Een groot leger van 1000 soldaten valt op 23 juli 1581 het Spaanse garnizoen in Goor aan. Ze komen heel ver, tot aan het Schild, niet ver van het huis Heeckeren. Maar de staatse aanvallers worden toch teruggeworpen, zelfs tot aan de Oude Kerk.
Precies op dat moment, op 26 juli 1581, verklaren de meeste staten in de Lage Landen zich onafhankelijk van de koning. De zeven provinciën, Holland, Zeeland, Friesland, Gelre en Zutphen, Utrecht, Brabant, Vlaanderen en Mechelen ondertekenen de acte (of plakkaat) van Verlatinghe.
Deze plakkaat van Verlatinge verenigt de staten van de Nederlanden en vormt later de blauwdruk voor de Verenigde Staten van Amerika voor het opstellen van de Declaration of Independence.
De strijd in Goor is tijdens de ondertekening van het akkoord nog lang niet afgelopen. Pas op 1 augustus, tien dagen nadat de slag om Goor begon, neemt legeroverste Maarten Schenk met zijn soldaten de Twentse edelen gevangen. |
Tekening boven: Willem van Oranje brengt in 1581, het jaar dat hij vogelvrij wordt verklaard, de kapittelgoederen in Breda onder controle van zijn raad en zijn rekenkamer. De prins raakte zijn bezit in 1567 kwijt maar kreeg met de pacificatie van Gent in 1576 alles terug. (bron: KMA) Het stadsbestuur verbreekt de band met de katholieke kerk. Kerken worden geruild. De Grote Kerk gaat over naar de gereformeerden en de Markendaalse kerk gaat naar de katholieken.
Maar voor het koorofficie, de koordienst van het kapittel, is deze kerk ongeschikt. De kanunniken verlaten de stad want ze kunnen hun liturgische verplichtingen toch niet nakomen. Alleen de pastoor en kanunnik Cornelis Gobbincx blijven achter. (bron: Grote Kerk Breda).
Het duurt maar even of Breda is weer Spaans. Claude de Berlaymont, baron van Haultepenne, verovert Breda in 1581. Berlaymont koopt een poortwachter om. Spaanse soldaten kunnen het kasteel overmeesteren. (Berlaymont is van 1585 tot 1587 stadhouder van Gelre).
In 1590 voeren prins Maurits en graaf Van Hohenlohe een huzarenstukje uit. Dit keer zien 70 staatse soldaten, verborgen in een turfschip, kans de stad binnen te komen. Zij overmeesteren de Italiaanse huursoldaten op vastenavond, wanneer ze flink hebben gedronken. Dit gaat de geschiedenis in als het turfschip van Breda. Twente moet nog zeven jaar wachten op de bevrijding die dan ook nog maar tot 1607 voortduurt. |