Home
Graaf van Bentheim bezit Singraven
1580
Katholiek beschermt protestants bezit

Everwijn III van Bentheim

Hermann tom Ring schildert in 1560 een portret van graaf Everwijn III van Bentheim (1536-1562), zoon van Arnold I van Bentheim (-1553) en Walburga van Brederode (-1567). Zie ook: Hendrik van Brederode, leider van de Opstand). Arnold die niet zo veel geeft om het geloof, trouwt de streng Lutherse Anna von Tecklenburg (-1582).

Om te voorkomen dat het Spaanse leger spullen vernielt moeten aanhangers van het nieuwe geloof soms slimme trucs bedenken voor het behoud van have en goed. Zo krijgt de katholiek Hendrik van Reede in 1568 voor 5500 daalders de havezate Singraven bij Denekamp in bruikleen van de protestantse Walburga van Bentheim (1555-, dochter van Everwijn III. Van Reede wordt hofmeester van Walburga.

Graaf Arnold van Bentheim, Tecklenburg, Steinfurt en Limburg, heer van Rheda, Wevelinghoven, Alpen en Helfenstein zou in Frankrijk een opleiding krijgen maar de Bartolomeüsnacht gooit op 24 augustus 1572 roet in het eten. Arnold trouwt in 1573 met Magdalena von Neuenahr-Moers, een zeer actieve gereformeerde dame. In 1575 kiest de gravelijke familie Van Bentheim voor de gereformeerde leer. Arnold zorgt er voor dat de inwoners van zijn hele bezit langzamerhand gereformeerd wordt. In 1588 sluit hij de Annahme der Tecklenburger Kirchenordnung. (bron: Nederland en Bentheim - Gerhard Plasger).

Rechts:
Graaf Arnold van Bentheim, Tecklenburg, Steinfurt en Limburg, heer van Rheda, Wevelinghoven, Alpen en Helfenstein, zoon van Everwijn III van Bentheim en Anna van Tecklenburg. Zijn jongere zus is Walburga van Bentheim.

Arnold  van Bentheim, Tecklenburg en Steinfurt

Singraven en Beugelskamp bij Degnecam

Boven: Bij Degnecam (Denekamp) liggen volgens de atlas van Bleau Singraven en Beugelskamp (Bolscamp).

Rechts: de havezate Singraven telt vele fraaie wandel- en fietspaden.

Havezathe Singraven bij Denekamp

Singraven bij Denekamp

Boven: Meindert Hobbema (1638 - 1709), leerling van Jacob van Ruisdael, schildert vanuit het zuidoosten de watermolens in de Dinkel bij Singraven in Denekamp.

De familie Van Bentheim koopt Singraven al in 1515. Arnold I van Steinfurt erft het goed in 1530. Hij wordt in 1544 protestants.

Vruchtgebruik
Wanneer hij in 1553 sterft krijgt zijn vrouw, Walburga van Brederode, het vruchtgebruik van Singraven. Walburga van Brederode is dochter van Walraaf II van Brederode, heer van Vianen, en Anna van Neuenahr-Alpen. Anna is een zusje van de weduwe van Hendrik van Brederode.

Na de dood van Walburga van Brederode in 1568 valt het goed aan haar kleinzoon Arnold II van Bentheim onder voogdijschap van zijn moeder, Walburga van Bentheim.

Na het vertrek van Hendrik van Reede naar de havezate Saasveld, waarschijnlijk in of vlak na 1580, heeft Singraven veel te lijden van de Spaanse bezetting. Hendrik van Reede vertrekt tegen de wil van zijn oudere staatsgezinde broer Govert van Reede.

In 1597 is de havezate lange tijd onbewoond. De oliemolen is verwoest en de korenmolen van Singraven is zwaar gehavend. Pas na 1600 begint de herbouw. (bron: Molens, Mulders en meesters van H. Hagens). Arnold van Bentheim trouwt met Magdalena von Neuenahr. Zij krijgen vier zonen.

Zie ook:

Willem van Oranje wil bezit Van Brederode

Een virtuele wandeltocht op een winters landgoed Singraven

Molens bij Singraven

Boven: Jacob van Ruisdael (ongeveer 1628 - 1682) schildert in de Gouden Eeuw de watermolens bij Singraven.