Home
Uit De Twentsche Courant Tubantia
Tub.nl
Je stamboom op internet

Door Marcel Tettero

Geschiedenis op school? Verschrikkelijk! Als het verhaal uit de les niet heel lang geleden zich afspeelde dan was het wel heel ver weg. En wat kun je met die kennis? Precies. Niets, dus. Historie is sinds kort echter een favoriet onderwerp. Hoe dat komt? Door internet.

Het begon slechts een paar weken geleden met het intikken van m`n achternaam bij een zoekmachine. Blijkt dat er zo`n 1000 mensen alleen al in Nederland rondlopen met dezelfde achternaam als ik. M`n interesse was gewekt. Verder zoeken in het buitenland, bij andere zoekmachines.

Blijkt dat in de verste uithoeken van de wereld mensen voorkomen die wellicht een andere taal spreken maar waarschijnlijk dezelfde roots hebben als ik.

Het enige wat ik van mijn voorvaderen wist was dat mijn opa, die ik nooit heb gekend, uit het gehucht Stompwijk in Zuid-Holland voor de oorlog naar Twente was gekomen.Molengang bij Stompwijk Blijkt dat het online telefoonboek van KPN een onverwacht lange lijst familienamen uitbraakt onder het plaatsje Stompwijk. Het online archief van Delft geeft meer dan 700 Tettero`s. Er zijn zelfs twee boeken verschenen over de familiestamboom.

Tot mijn grote verbazing ontdekte ik dat in de Middeleeuwen al kerels rondliepen met dezelfde naam. De één is veroordeeld door een rechtbank, ik zal maar niet zeggen wat hij had uitgevreten, de andere staat genoteerd in documenten van het bisdom want hij werd priester.

Er is zelfs een stoer familiewapen, getooid met een fraai harnas. De gemeenteraad van Bloemendaal vond de afbeelding kennelijk zo belangrijk dat het is opgenomen in haar gemeentewapen, zo leer ik op de website van de Bank voor Nederlandse Gemeenten.

Oude kaarten van Holland van voor de Tachtigjarige oorlog verraden het geheim van m`n achternaam. Tetro(de) was een jachtslot en een piepkleine nederzetting waar in de 16e eeuw zo`n 400 inwoners leefden. Tetro(de) lag een tot twee kilometer ten westen van Haarlem, tegen de duinen. Net als Berkenrode en Brederode was Tetterode een ontginning (rode). Tetro is later verbasterd in Tettero(o) en Tetterode.

Ga je naar Zandvoort met de trein, dan kom je langs station Overveen aan de Tetterodeweg bij het sportcomplex Tetterode. Een paar kilometer verderop aan de oude gracht van Haarlem is een Tetterodestraat. Frans Hals schilderde een sergeant Lucas Tettero van het schuttersgilde en Leiden had in die tijd een naamgenoot als burgemeester.

Frans Hals schildert in 1636 Lucas van Tetterode

De Tachtigjarige Oorlog wistte echter veel sporen uit. De nederzetting met de naam Tetrode komt op geen enkele kaart van na 1648 meer voor. Waar het jachtslot en de nederzetting precies hebben gelegen is zelfs niet eens duidelijk. De oude kaarten zijn te onnauwkeurig. Bovendien veranderde het landschap in Holland voortdurend. Grote stukken duin werden afgegraven voor de uitbreiding van de de steden Haarlem en Amsterdam.

In laatstgenoemde plaats duikt de naam Tettero(de) steeds weer op. Tetterode was in de jaren 80 een kraakpand waar fel om gevochten werd tussen krakers en mobiele eenheid. In het pand was een lettergieterij gevestigd dat later uitgroeide tot leverancier van allerhande grafische machines (zie www.tetterode.nl). Het bedrijf fuseerde met Buhrmann en groeide zo uit tot een multinational op het gebied van kantoorartikelen.

Een andere bekende naamgenoot is de zanger van de Tee Set, Peter Tetteroo, waarvoor de fanclub een website heeft gemaakt. Een andere naamgenoot drijft in Sint Petersburg (Rusland) een transportbedrijf dat zware ketels en machines vervoert. In New Jersey bij New York is een hypnotiseur actief met dezelfde naam en een paar duizend kilometer verderop, in Calfornie, leeft een kunstenaar die zich Tony Tetro noemt.

M`n laatste ontdekking betreft m`n eigen achternaam. Die m`n grote schrik schrijf ik m`n hele leven lang die naam al verkeerd. Mijn opa kwam naar Twente als Antonius Tetteroo, met twee o`s dus. Dat er eentje is weggevallen, daar lag mijn grootvader kennelijk niet echt van wakker. Ach, die naam wordt toch al op zoveel manieren geschreven, moet hij hebben gedacht.

Terug naar de voorpagina