Home
Assen
Rechtbankpresident Cornelis Tetrode
De meeste Tetteroo`s zijn katholiek of van katholieke afkomst. Maar er is ook een belangrijke protestantse tak. Zij hielden vaak de naam Tetterode of Tetrode aan. Eén tak kwam uit Haarlem en verhuisde via Amsterdam en Harlingen in Friesland naar de hoofdstad van Drenthe: Assen. Aan het begin van de negentiende eeuw bracht Napoleon er welvaart.
Pieter Tetrode uit Amsterdam was koopman en in 1775 reder. Hij leidde de firma Tetrode & Fontein in Harlingen. Pieter trouwde met Aurelia Gratama en hun zoon kreeg de naam van de vader: Pieter. Pieter Tetrode is gedoopt op 16 maart 1778 en hij volgde zijn vader op als reder. Maar later maakt hij een schijnbaar wat vreemde overstap. Hij wordt ambtenaar van de provincie Drenthe.

Pieter Tetrode `junior` trouwde op 11 augustus 1810 met Elisabeth Holden in Hornsey, Middelessex. Zij kregen twee kinderen: Pieter en George Maynard. Pieter schopte het tot directeur Posterijen. Hij kocht het hiernaast afgebeelde huis en zijn gezin bleef er jarenlang wonen. Zijn dochter trouwde met Philip Jacob Waller en zijn andere zoon, Pieter Johan Conrad, werd president-bestuurder van de Spaarbank voor Amsterdam.

Belastingen
George Maynard (Harlingen 5 juli 1822 - Assen 25 november 1912) werd controleur voor de rijksbelastingen en wethouder van de gemeente Assen. Zijn zoon Cornelis, geboren in Makkinga op 24 februari 1849, gaf zijn achternaam aan het markante pand aan de Brink in Assen. Hij maakte carrière als jurist. Hij was griffier in Appingedam, Utrecht en uiteindelijk in Assen, waar hij in 1886 als rechter zijn sporen verdiende. Bij de rechtbank van Assen werd hij vice-president en in 1909 president-directeur. George Maynard trouwde in Leeuwarden met Jacoba Alberda.

Het Tetrode huis aan de Brink in Assen
Huize Tetrode is nu onder meer trouwzaal van de gemeente Assen.
Het voormalige woonhuis, een herenhuis van rond 1822 aan de Brink 8, wordt nu nog het Huize Tetrode genoemd. Het gebouw was tot 1995 gemeentehuis van Assen en werd gebruikt onder meer als trouwzaal. Ook waren hier de kamers van burgemeester en wethouders. De wandschilderingen in de trouwzaal stammen waarschijnlijk uit 1822 toen het pand is gebouwd.
(bron: Asser Historische TIjdschrift 91/4).

Het gemeentebestuur van Assen verkocht het gebouw in 1992 aan de provincie Drenthe. Het Drents Museum dat al verschillende gebouwen in de directe omgeving in gebruik had, vestigde er het kantoor van de museumdirectie.

Huize Tetrode aan de Brink
Huis Tetrode is gebouwd in 1822 door mr. Anthonij Homan. De reder en koopman Pieter Tetrode, geboren in Harlingen, kocht het pand waarschijnlijk rond 1825, tien jaar voor zijn dood. Assen genoot toen al bekendheid om de vele paleisjes aan en rond de Brink. Assen kreeg de bijnaam `het Drentse Haagje`. Pieter Tetrode werd 57 jaar.
Zijn zonen, Pieter (directeur Posterijen) en George Maynard (wethouder in Assen) groeiden er op.

In 1807, toen Assen een zelfstandige gemeente werd, woonden er slechts 600 mensen. Twee jaar later is Lodewijk Napoleon, koning van Holland, er zo hartelijk ontvangen dat de koning besloot iets terug te doen. Lodewijk Napoleon gaf Assen de `rang van stad` en zette een stedebouwkundige aan het werk om de jonge stad te laten groeien tot 6000 inwoners. In 1810 schoof Napoleon Bonaparte zijn broer aan de kant. Van de ambitieuze plannen is sindsdien niet veel terechtgekomen.
(bron: De mooiste steden van Nederland van Reader`s Digest en ANWB)

Iets boven de Kloosterstraat is het `hofje` waar Huize Tetrode staat
De Brink in het centrum van Assen in 1855
W. van Uije tekende in 1855 De Brink. Op de achtergrond het Tetrode huis dat er toen al zo`n 33 jaar stond.