Home

Westendorp uit Buurse en Fleringen in Twente

Al genoemd in 1475

Haarmühle in Alstätte  in Duitsland, maar vlakbij BuurseDe naam Westendorp is heel oud. In het schattingsregister van 1475 komen twee erven met de naam Westendorp voor. Eén in Fleringen en één in Buurse. De voorouders van Johannes Westendorp stammen waarschijnlijk van één van beide erven af.

Foto: De Haarmühle staat net over de grens tussen Buurse en Alstätte, in Duitsland.

Boerderij museum in VredenHet erve Westendorp in Buurse is in de veertiende eeuw al gesplitst in Westendorp en Luttike Westendorp alias De Meijer. Beide erven zijn oorspronkelijk eigendom van het Stift Vreden. Rechts: Museumboerderij Hamaland in Vreden.

Het oude erf Westendorp is vlak na 1900 afgebroken. Er bestaan afsplitsingen van dit erf met namen als Hag Bernard, Wönners, Sniederboer en de Muizeval. Zij zitten allen aan de Porikweg.

Ook het erve de Meijer, oorspronkelijk Luttike of Klein Westendorp, staat aan de Porikweg. De families Westendorp die in Haaksbergen luisteren naar de huis- of bijnamen de Voord en Bos Dientje, de Slatboer en Klompenmaker en de Meunster. De Westendorps van hervormde huize stammen met zekerheid uit Buurse.

Porikweg bij Buurse De Porikweg is makkelijk te vinden. De weg ligt, vanuit Haaksbergen gezien, vlak voor Buurse. De weg verbindt de oude Hessenweg (nu Haaksbergerweg) met de Buurserbeek die een halve kilometer noordelijker parallel aan de Haaksbergerweg ligt.
Boerderij Porikweg Aan de Porikweg, die geen doorlopende zijwegen kent, liggen veel boerderijen. Op de foto hiernaast kijk je richting Buurse. De kerk ligt ongeveer 400 meter achter deze boerderij.
Sandor Hoeve aan Porikweg in Buurse Paardensport is een geliefde bezigheid voor boeren, ook aan de Porikweg waar onder meer de Sandor Hoeve staat.
Buurserbeek Dit restaurant staat op een bijzondere plaats, vlak aan de Buurserbeek op een steenworp afstand van Buurse. Rij je de weg in die naar de achterkant van dit restaurant voert (parallel aan de Buurserbeek) dan kom na een paar honderd meter bij de Porikweg uit.
Kanonnen bij restaurant Buurse Oude kanonnen aan de Buursebeek verwijzen naar het wilde verleden in het grensgebied aan de drukke voormalige handelsroute van de Hessenweg en de Buurserbeek, die stroomafwaards overgaat in de Schipbeek. De Harrevelderschans uit het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1590!) ligt zo'n drie kilometer westelijker.
Kerk van Buurse Buurse telt slechts zo'n 1500 inwoners. Toeristen kijken er hun ogen uit. Er zijn veel bossen, vennen en heidegebieden, zoals het Haaksbergerveen.