Home

Jan Haring redt geuzen het leven op Diemerdijk

1573

Held komt om met de vlag van de Inquisitie in de hand

Een legendarische geus is Jan Haring uit Hoorn. In 1573 doet hij twee keer van zich spreken. Hij redt het leven van veel vluchtende geuzen wanneer hij in zijn eentje een legertje Spanjaarden tegenhoudt op de Diemerdijk en wat later dat jaar haalt hij de vlag van de Inquisitie naar beneden, een huzarenstukje dat hij echter met de dood moet bekopen.

Jan Haring wordt op een voetstuk geplaatst tijdens het beleg van Haarlem. De Spaanse soldaten dreigen geen nieuwe voorraden te krijgen omdat geuzenleider Sonoy kans ziet de smalle Diemerdijk te veroveren. Troepen uit Amsterdam krijgen opdracht de geuzen te verjagen. Jan Haring houdt op een smal stukje dijk in zijn eentje de Amsterdammers een hele tijd tegen, zodat de andere geuzen met hun boten kunnen vluchten naar Monnickendam. Jan Haring ziet kan maar net ontsnappen. Hij springt in het water terwijl de kogels links en rechts van hem in het water terechtkomen.

Jan Haring klimt in de Inquisitie en haalt de vlag naar beneden

Geuzenschepen nemen de Inquisitie in de tang

Boven: Abraham de Verwer schildert in 1621 de slag om de Zuiderzee op 6 oktober 1572. Geuzenschepen enteren het vlaggenschip de Inquisitie en nemen Bossu gevangen; een huzarenstukje.

 

Jan Haring speelt opnieuw een heldenrol in de slag om de Zuiderzee in oktober 1573. De geuzen onder bevel van admiraal Cornelis Dirksz leveren slag met de Spaanse vloot bij Hoorn. Geuzen enteren het admiraalsschip van Bossu, de Inquisitie. Bemanning van het schip van Cornelis Dirksz, de Eendragt, en twee andere schepen vechten op het dek van de Inquisitie met de soldaten van Bossu.

De verdedigers van het schip moeten zich terugtrekken in het ruim, van waar uit ze zich hardnekkig blijven verdedigen. Jan Haring klimt in de mast en verjaagt de mannen die op de mars staan. Hij snijdt de admiraalsvlag los en probeert naar beneden te klimmen. Maar vanuit een luik schiet een Spaanse soldaat hem in de borst. Haring valt in zee en sterft. Zijn makkers vissen hem uit het water en baren hem op in het stadhuis van Hoorn. De admiraalsvlag wordt opgehangen in de Grote Kerk. De Geuzen winnen de strijd, nemen 300 mannen onder wie Bossu gevangen en zorgen ervoor dat Amsterdam als handelscentrum voor de duur van de Spaanse bezetting verloren gaat.