Renovatie zwembad De Mors Delden

DELDEN Na de zomer, waarschijnlijk medio september, begint de renovatie van zwembad De Mors in Delden. Het gemeentebestuur gaat daarbij anders te werk dan bij voorgaande projecten om tegenvallers te voorkomen. Doordat de afspraken niet helder waren moest de gemeenteraad deze week nog een extra bedrag uittrekken voor het tekort dat bij de bouw van sporthal De Pol in Bentelo ontstond. Het gemeentebestuur wil bij de renovatie van zwembad De Mors een vinger aan de pols houden om tegenvallers te voorkomen.

"We hebben een extra gesprek aan de keukentafel gehad", zegt projectwethouder Pieter van Zwanenburg die ook voor de nieuwbouw van het zwembad in Markelo verantwoordelijk is. "Dat betekent dat we nu extra tijd uittrekken om goede afspraken te maken en straks niet te maken krijgen met een nasleep."

Voor de renovatie van zwembad De Mors trekt de gemeente maximaal 643.000 euro uit. Als de investering lager uitvalt is dat een meevaller voor de gemeente. De stichting Beheer Registergoederen, die ook verantwoordelijk is voor de sporthal De Reiger en gymzaal Raesfelt, trekt 475.000 euro uit voor De Mors. De renovatie is naar verwachting eind januari 2012 klaar.

De Sportfondsen Hof van Twente en de gemeente werken ook hard aan een plan voor het nieuw te bouwen 25 meter bad naast het bestaande zwembad de Vijf Heuvels in Markelo. Eerst formuleren betrokkenen een programma van eisen waarna zij een architect en technische adviseurs zoeken. Zij maken een ontwerp waarna de aanbesteding volgt en de bouw van het nieuwe zwembad begint. De verwachting is dat het nieuwe zwembad in 2014 geopend wordt.

Dit betekent dat zwembad De Whee in Goor tot 1 juli 2014 open blijft, zegt interimmanager Erik Koudijs van Sportfondsen Hof van Twente. "Alle activiteiten blijven daar gewoon doorgang tot die tijd." Klanten kunnen de komende jaren voor zwemles, banenzwemmen en aquasporten terecht in zwembad de Whee.

-------

Extra isolatie zwembad verdient zich in 21 jaar terug

MARKELO De kosten voor het isoleren van de schil van het oude zwembad variëren van 92.000 tot 177.000 euro. De investering levert een besparing op van tien procent op het gasverbruik. De gemeenteraad van Hof van Twente heeft bij het besluit het bad uit te breiden de wens uitgesproken het bad ook duurzaam te maken. Op verzoek van de raad heeft het bedrijf Jardin Graywood onderzocht wat er kan gebeuren om de energielasten te drukken.

Als de terugverdientijd lager is dan de levensduur van het product, het bedrijfseconomisch verstandig is om ook daadwerkelijk te gaan investeren. De kosten voor het isoleren van het dak, de gevels en de vloer verdient de gemeente in 21 jaar terug. Als een aannemer extra isolatie uitvoert bedraagt de terugverdientijd 31 tot 35 jaar.