'Ten Boek was een vlotte prater en een linkse rakker'

GOOR Een beroemde kunstenaar uit Goor die vrijwel lijkt te zijn vergeten. Dat stuitte Wolter Wiegerinck tegen de borst. Vandaar dat Wiegerinck samen met Ubbo Borgesius, zoon van de voormalige gemeentesecretaris van Goor, een expositie organiseerde in het pand van de stichting Historisch Goor, in het voormalige stationsgebouw. Het is een eerbetoon voor Wim ten Broek.

Twee jaar voor de oorlog maakte Ten Broek de beroemde affiches voor de Holland Amerika Lijn, waarvan talloze voorbeelden zijn te vinden op internet. In 1939 maakte hij als graficus werk voor onder meer de wereldtentoonstelling in New York, voor werkspoor en Hoogovens. Ook tekende hij strips voor Het Parool. In 1940 kwam hij naar Goor waar hij stempels en persoonsbewijzen vervalste.

"Wim ten Broek was een veelzijdig kunstenaar", vertelt Wiegerinck die Ten Broek al op vijftienjarige leeftijd ontmoette. "Hij was een vlotte prater en een linkse rakker. Hij was bevriend met de directeuren van Eternit, de Twentse Stoomblekerij en de Twentse Katoendrukkerij van Jannink, de doktoren Vrijman en Schröder en gemeentesecretaris Borgesius. Want dat waren zijn opdrachtgevers. Voor de Grote Sociëteit die tegenover het gebouw van Historisch Goor stond, maakte hij een spotprent De Tubantendronk waarin de echte kenner de Goorse textielbaronnen met een borrel op hangend aan de lampen herkent. "Er was niets geheimzinnigs aan de spotprent", vertelt Wiegerinck die als kunstenaar zelf les heeft gehad van Ten Broek. "Het werk heeft jaren aan de wand van de Grote Sociëteit gehangen", zegt Wiegerinck.

Ubbo Borgesius was kind aan huis bij de familie Ten Broek die onder meer aan de Herman Heijermansstraat 24 woonde. "Hij noemde de kunstenaar gewoon oom Wim. Direct na de oorlog werd Ten Broek mede-oprichter van de Nieuwe Groep in het atelier van Folkert Haanstra. In die groep zaten ook Jan Broeze, Remco Holtrop en Ben Akkerman."

In 1963 schilderde Ten Broek nog twee anderhalve meter hoge koppen van de presidenten Nixon van de Verenigde Staten en Chroetsjov van de Sovjet Unie voor de Rellie tijdens het School- en Volksfeest. Enkele jaren daarna trok hij en zijn vrouw weg uit Goor.

Ten Broek laat nog enkele werken achter in Goor waar hij meer dan twintig jaar woonde en werkte. In het voormalige gemeentehuis van Goor is een enorm glas-in-loodraam te vinden en in een muur van de voormalige Twentse Stoomblekerij is een sgraffito van Ten Broek gemetseld.

"Ten Broek zag steeds slechter. We hebben hier nog een werk van hem dat hij met viltstift maakte. Dat kon hij nog net zien. En als je goed kijk, ontdek je hoe knap het is gemaakt."

De expositie is nog geopend tot eind april. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur.