Eerste molenaarsexamens afgenomen in Braakmolen

12 mei 2011

GOOR Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Braakmolen in Goor is er voor zover bekend er een molenaarsexamen afgenomen. Drie kandidaten, Henk Scholte in 't Hof uit Boekelo van de Wissinks Möl in Usselo en Marcel Pegge en Jeroen Oude Luttikhuis van de Sint Nicolaasmolen in Denekamp zijn gisteren stevig aan de tand gevoeld. Twee jaar intensief studeren ging er aan vooraf. Als ze slagen kunnen ze elke wind- en watermolen in Nederland bedienen. De Braakmolen is zaterdag op de Nationale Molendag geopend van 10 uur tot 16 uur. De appel valt niet ver van de boom, leert een gesprek met de examenkandidaten. De opa van Marcel Pegge was timmerman, restaureerde windmolens en onderhield ze en de moeder van opa is geboren in de watermolen van Frans bij Mander. Zelf werkt Pegge in de olie- en gaswinning voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam). Hij is onder de indruk van het imposante raderwerk en de machtige assen in de molen. Zijn vriend Jeroen Oude Luttikhuis 'zit' in de staalconstructiebouw en is gewend met enorme machines als hoogwerkers aan de slag te gaan. Henk, met 64 jaar de oudste van het gezelschap, werd enkele jaren geleden gids in de Wissinks Möl na een oproep in het dorpsblad, maar begon zich direct te interesseren voor het werk van een molenaar.

Molenaar Martin ter Riet van de Braakmolen is trots dat in 'zijn' molen nu ook examens zijn afgenomen. Dat is een bijzonderheid voor Goor want veel examens worden er jaarlijks niet afgenomen. Nadat het gezelschap samen met instructeur Ron Keizer uit Oldenzaal boven in de nok is geklommen borrelen de vragen omhoog over kettingen en touwen die vooral dienen voor de veiligheid van de molenaar. "Het is niet de eerste keer dat een molenaar met zijn kleren vast komt te zitten en wordt vermorseld tussen de tandwielen", zegt instructeur Ron Keizer. Met varkensvet (reuzel) smeert Jeroen Oude Luttikhuis de as van de wieken in voordat de boel in beweging wordt gezet.

De afgelopen maanden is de Braakmolen weer helemaal opgeknapt. Voegen zijn vernieuwd, nieuwe zeilen aangeschaft voor de wieken en de staart van het kruiwerk is vernieuwd. De eigenaar, de vereniging Hollandse Molen, kreeg hiervoor een bijdrage uit het Goorse Schoolfeestfonds. Instructeur Keizer legt uit dat het belangrijk is dat de windmolen regelmatig draait. "Een molen gaat stuk als zij niet werkt. Er kunnen lekkages ontstaan maar veel erger is dat de kap, die vele tonnen weegt, verzakt en uiteindelijk niet meer met de neus in de wind kan worden gedraaid (gekruid). De molen werkt zich dan in de nesten, zoals dat heet in molenaarsjargon."

Filmpje op internet Zie: http://youtu.be/eHezISG2iWA