Bestuur Volksfeest wil bier uit glas GOOR Het college schrijft het bestuur van het School- en Volksfeest in Goor voor plastic drinkglazen te gaan gebruiken in plaats van zogeheten veiligheidsglas. Het bestuur van het festijn is teleurgesteld. Aan een jarenlange traditie dreigt een einde te komen.
„We hebben hier vaker over gesproken met het gemeentebestuur”, zegt voorzitter Henk Dollekamp van het School- en Volksfeest. „Het enige nieuwe argument dat ik nu heb gehoord is dat politiehonden niet de tent in kunnen omdat er mogelijk glassplinters liggen.” Twee jaar geleden besloot het college al tot een verbod op het gebruik van gewoon glas in de hele gemeente Hof van Twente omdat mensen ernstig gewond kunnen raken bij een glasbreuk. Ruziënde mannen kunnen gebroken glas misbruiken bij gevechten. Veiligheidsglas dat versplintert als het sneuvelt was nog wel toegestaan. Goor is nu de enige plek in de gemeente waar op een groot evenement bier in veiligheidsglas wordt geschonken. Volgens wethouder Josh Sijbom drinken bezoekers van alle andere grote evenementen, zoals het dorpsfeest in Markelo, de Schuttersfeesten in Diepenheim en Delden, de Paasparty in Bentelo en de Zomerfeesten in Hengevelde, uit plastic. Groot voordeel van het gebruik van plastic boven veiligheidsglas is vooral dat de politie politiehonden kan inzetten bij grote ruzies. „Een belangrijke wijze van beiliging in preventieve en repressieve sfeer valt weg in Goor.”
Op internet verschijnen al reactie op twitter waar mensen emotioneel reageren. ‘Uit glas drinken behoort tot de traditie van het School- en Volksfeest’ en ‘Ik ga echt niet uit plastic drinken’.
Incident 2009 reden keuze
plastic bierglas
Een dreigende situatie vorig jaar waarbij de inzet van politiehonden werd overwogen, is voor burgemeester
GOOR De discussie over wel of geen bierglas bij het jaarlijkse School- en Volksfeest in Goor draait om veiligheid. Dat argument, veiligheid, is voor burgemeester Hans Kok de reden om glas te gaan verbieden.
In een reactie zegt hij dat er vorig jaar een ernstig incident dreigde te ontstaan bij het schoolfeest. Zo’n zestig motorrijders, waarvan sommigen met een criminele achtergrond, dreigden het feest te verstoren. Volgens Kok stond de politie op het punt in te grijpen en hadden de agenten daar ook honden bij willen gebruiken. Zover is het niet gekomen. Het incident liep met een sisser af. Maar volgens Kok had de inzet van politiehonden niet gekund als dat nodig was geweest. „En ik moet de veiligheid van de mensen in de schoolfeesttent wel kunnen garanderen”, zegt de burgemeester nadrukkelijk.
Politievoorlichter Marloes Nollen in een reactie: „Glassplinters kunnen de inzet van politiehonden belemmeren maar belangrijker is dat mensen gewond kunnen raken.”
Inmiddels loopt Goor te hoop tegen het collegebesluit dat het gebruik van veiligheidsglas tijdens het School- en Volksfeest verbiedt. Een speciale site op hyves tegen het B en W besluit trok in een paar dagen tijd al vijfhonderd leden.
„
Dollekamp wijst erop dat als het college de poot stijf houdt het bestuur van het School- en Volksfeest ruim 25.000 glazen moet weggooien. Schade: ruim 10.000 euro.
De VVD, die nota bene een vertegenwoordiger in het college heeft, wethouder Josh Sijbom, vermoedt dat ‘de besluitvorming onvoldoende gecommuniceerd is’ en stelt over dit onderwerp vanavond vragen in de gemeenteraad. De VVD wil onder meer weten wat de reden is om het beleid te wijzigen en of het college de gemaakte kosten van het schoolfeestbestuur compenseert.
Bergman (PvdA)
voor vergoeding aan Schoolfeest
GOOR Roel Bergman van de PvdA vindt dat de gemeente het School- en Volksfeestbestuur financieel moet compenseren omdat het bestuur op basis van toezeggingen enkele jaren geleden een nieuwe partij veiligheidsglas heeft gekocht. Het college schrijft nu plastic glas voor. Bergman overweegt een motie in de raad in te dienen.
Theo Peters van de VVD wil nog niet zeggen of hij vindt dat de gemeente de aanschaf van nieuwe plastic bekers voor het School- en Volksfeest moet vergoeden. Hij stelde dinsdagavond al wel vragen aan het college in een vergadering van de gemeenteraad over de gang van zaken rond het verbod op veiligheidsglas. "We willen eerst de onderste steen boven. Zijn er daadwerkelijk 156 ongevallen gebeurd met veiligheidsglas of zijn het er maar minder dan tien? Was er maar één incident waarbij politiehonden werden ingezet tijdens het feest? Daar willen we eerst duidelijkheid over." In een commissievergadering komt het onderwerp binnenkort aan de orde. Theo Peters vreest dat burgemeester Hans Kok het been stijf houdt over het verbod op veiligheidsglas.
|