Restaratie zeldzame dwarsritschuren begonnen

9 juli 2010

MARKELO De restauratie van de zeldzame dwarsritschuren rondom Markelo is begonnen. Twee oude schuren zijn inmiddels klaar en de derde, aan de Voordesdijk in Stokkum, is nu in volle gang. "Dit is echt een stukje vakwerk", zegt Tommy Zandbergen (20), gezel timmerman van het ROC van Twente in Rijssen. "Dit soort werk maak je in de nieuwbouw niet mee." Tommy Zandbergen leert onder meer ronde sporen aanzagen.

De provincie Overijssel heeft ruim 250.000 euro uitgetrokken voor een grote reddingsactie. Markelo is de enige plek in Nederland waar de typische zogeheten dwarsritschöppes staan. De schuren zijn bedoeld voor de opslag van hooi. De in- en uitgangen zijn aan de zijkanten van de schuren gemaakt. Aan de ene kant kan de boer de volle hooiwagen naar binnen rijden en aan de andere, lage zijde, kan hij de lege wagen er weer uit rijden. Groot voordeel van deze constructie: de boer en zijn knechten werken heel efficiënt. Maar vrijwel alle boeren verbouwen al jaren geen koren meer maar maïs. Daarom verwaarlozen de eigenaren soms hun schuren waardoor ze dreigen te verdwijnen.

Op de informatieavond op 30 september 2009 zijn 28 dwarsritschöppes aangemeld voor het herstelproject. De eerste drie samenwerkingsovereenkomsten zijn op 12 april 2010 ondertekend. De eigenaren, de Monumentenwacht en de gemeente Hof van Twente ondertekenden het samenwerkingsverband.

De stichting Maarkels Landschap werkt voor het project samen met het Oversticht en de Monumentenraad. De stichting Ribo, Restauratie en Innovatie in de bouw in Overijssel, coördineert het project. Leermeester Jan Kettelarij is heel blij met de projecten rond Markelo. "Maar je moet wel oppassen. De urinedampen van het vee heeft soms het hout flink aangetast. Ik ben al twee keer door een zoldervloer gezakt."