Nieuw Zoutmuseum krijgt wind in de zeilen

Het ingrijpend vernieuwde Zoutmuseum heeft de wind flink in de zeilen. "We hebben sinds de opening in mei dertig procent meer bezoekers gehad dan in dezelfde periode vorig jaar", vertelt voorzitter Jo de Leeuw van het museum terwijl een groep leerlingen van het Coornhert Lyceum uit Haarlem langs loopt. "Wij willen met de nieuwe opzet de mensen die echt geïnteresseerd zijn twee uur bezig kunnen houden met de tentoonstelling." Ook lijkt het bestuur te slagen in de opzet om meer schooljeugd binnen te halen. Het Zoutmuseum begroette sinds de opening in mei meer dan 5000 mensen.

Het nieuwe interieur is nog niet helemaal af. "We kijken heel serieus naar de reacties in ons gastenboek", vertelt Jo de Leeuw. "Iemand schreef dat er bordjes ontbreken op de begane grond en dat is ook zo. Dus hebben we daar zo snel mogelijk iets aan gedaan."

Jo de Leeuw verhuisde na zijn pensionering als ondernemer van een vleeswarenfabriek in Borne naar Delden waar zijn opa een slagerij had. "De gemeente Stad Delden liet organisatie Kunst en Cultuur Overijssel (KCO) onderzoeken wat er moet gebeuren om het dalende aantal bezoekers van het zoutmuseum te stoppen. Het KCO schreef een uitstekend rapport waar we goed mee uit de voeten konden."

Klaas Gert Lugtenborg van Oerdwister Consult adviseerde over de inrichting waarbij Jo de Leeuw als oud-ondernemer vooral de uitgaven van het Zoutmuseum scherp in de gaten hield. "We moeten het doen met de middelen die we hadden. Dat betekende dat we niet alles konden uitvoeren. Maar ik vraag me nu af wat er nog meer had moeten gebeuren."

Het Zoutmuseum is trots op bijvoorbeeld de filmpjes over de geschiedenis van het zout waarin de makers laten zien hoe slaven zeezout winnen. Gerda Havertong, bekend van Sesamstraat, legt uit hoe dat gebeurde. Rond de thema's gezondheid, productie en gezondheid vertellen informatieborden vol foto's over de rol van zout in ons leven.

De zolder telt nu een flinke filmzaal voor meer dan 35 personen en dan is er nog ruimte over voor de spullen van de museumwinkel die uitbreiding behoeft. Want het bestuur van het Zoutmuseum heeft meer pijlen op haar boog. "Ik ben bezig een beleidsplan te schrijven", zegt Jo de Leeuw. "We kunnen meer inkomsten uit de zolder genereren door er bijvoorbeeld bedrijfsfeestjes toe te staan en samen met de horeca arrangementen te verkopen."

Het Zoutmuseum kent geen vaste krachten en draait op zo'n vijftig vrijwilligers die de balie bezetten, het archief bijwerken en de wisselexposities organiseren.