Jubilerend WVV hangt de vlaggen uit

HENGEVELDE WVV '34 kan de vlag uithangen. Letterlijk, want de club krijgt binnenkort een aantal zeven meter hoge masten met groengele banieren voorzien van het WVV logo. En figuurlijk want de club telt meer leden dan ooit: 420 en daaronder sinds kort ook weer een meisjeselftal. Bovendien promoveert het eerste naar de derde klasse. Vanavond om 20 uur houdt de club een reunie op sportpark Rupertserve want de club bestaat 75 jaar.

In Hengevelde staat een lint met 75 borden waarop de hoogtepunten van de vereniging staan weergegeven. De club timmert aan de weg. Via de supermarkt kunnen klanten binnenkort plaatjes met alle spelende leden sparen, er is een dik jubileumboek uitgedeeld en een WVV kalender is in de maak. Maar er is nog één dringende wens van de club. "We zouden graag een educatieruimte willen", legt secretaris Fons Semmekrot uit. "De voetballers, handballers, trimgroepen en de schoolkinderen moeten er gebruik van kunnen maken. Nu vergaderen we nog in de kantine. De scheidsrechten evalueren terwijl anderen een biertje drinken aan het schap. Dat is niet te doen."

Fons Semmekrot herinnert zich nog goed dat WVV de voormalige kantine omtoverde tot fitnessruimte. "Twee fysiotherapeuten huren de ruimte van de stichting Gemeenschapsvoorzieningen Hengevelde en de loopgroepen zijn daaruit ontstaan. Ik weet zeker dat wanneer de multifunctionele ruimte er komt, allerlei nieuwe initiatieven ontstaan. We willen toch de jeugd van de straat halen?" Of de ruimte er komt hangt af van het gemeentebestuur die met geld over de brug moet komen.

'Het gezicht van WVV', noemen veel leden van WVV hun secretaris. In 1985 stapte hij in het jeugdbestuur en tien jaar later in het hoofdbestuur. "Ik heb vier broers, allemaal voetbalfanaten", vertelt de bedrijfsvoerder van Enexis, die het netwerk van electriciteit en gas in grote delen van Nederland beheert.

"De grote wens van ons bestuur was om de club meer structuur te geven. We wilden de taken beter verdelen en goed omschrijven. Wie doet wat. We hebben toen een verenigingsplan geschreven waardoor bijvoorbeeld de inkomsten uit sponsorgelden stegen. We konden een fraai scorebord kopen, stoeltjes in de clubkleuren aanschaffen en een goede website bouwen. Als we nu ook nog een kunstgrasveld krijgen, we staan nu bovenaan de lijst van de gemeente, dan hebben we echt een topaccommodatie."

-

In de keet van Bets, de zoon van de koster, tegenover café Varenbrink begon WVV. Bets was schoenmaker en had een abonnement op de sportkrant De Maandagmorgen. Het keetje groeide uit tot trefpunt van de jeugd die op een gegeven moment het initiatief namen een club op te richten. Vlak voor de oorlog bekroonde WVV het seizoen met een kampioenschap. WVV leende een sterspeler van Sportclub Neede, doopte hem om tot Jan Assink en maakte de tegenstanders met 7-1 in. Dat dit niet helemaal volgens de regels was ach, wie maalt daarom?

-

Een wapenfeit waar Fons Semmekrot van de voetbalclub WVV uit Hengevelde trots op is is de koninklijke onderscheiding, hier afgebeeld op één van de 75 borden die de leden van de club de afgelopen dagen hebben opgehangen.