Zwembad De Vijf Heuvels 40 jaar

MARKELO Zwembad De Vijf Heuvels dat veertig jaar bestaat, is in veel opzichten een bijzonder bad. Met acties van de bevolking opende Markelo al in mei 1969 een verwarmd buitenbad aan de Potdijk. Hennie Tijink (61) uit Markelo begon er in 1970. „Ik kwam uit militaire dienst”, vertelt hij. Via een neef ontdekte de kersverse zwemonderwijzer de vacature in Markelo. „De gemeente Markelo kon destijd de aandelen IJsselmij voor een goede prijs verkopen. In september 1971 openden we daardoor ook al een overdekt bad. Dat is heel bijzonder voor een dorp met slechts 7000 inwoners. Binnen twee jaar een buiten- en een binnenbad bouwen. Zelfs Goor had geen binnenbad.”
Het binnenbad heeft een bijzonder systeem waarmee de waterspiegel dertig centimeter kan worden verlaagd zodat kleine kinderen vaste vloer onder de voeten voelen. „Staan we op blote voeten vijf minuten aan de afsluiters te draaien in de machinekamer om 75 kuub naar een buffer over te hevelen.” Een klus die nog eens drie kwartier duurt. Nu gaat dat gelukkig met een druk op de knop.
Myra ter Beek (56) weet nog goed toen zij aan de slag ging bij De Vijf Heuvels. „Ik hoorde van de vacature vlak na de sluitingsdatum van de advertentie. Ben ik in de auto gestapt en zo naar het zwembad gereden”, vertelt Myra ter Beek. „Ik had net mijn diploma sportmassage gehaald. Daar waren ze heel blij mee. Ik kon zo aan de slag.”
Het zwembad is bijna voortdurend volgeboekt. Uit Holten, Bathmen en Delden komen nog steeds leden van zwemclubs in Markelo trainen. Om half zes ‘s morgens gaan de deuren al open en pas om tien uur ‘s avonds dicht. In de weekeinden zijn er vaak wedstrijden en zwemmen kinderen af voor hun diploma.
Maar soms blijven de bezoekers weg wanneer het ‘s zomers koud en regenachtig is. „Ik zie ons nog zo in het lege binnenbad met elkaar tennissen”, herinnert Myra ter Beek zich. Tegenwoordig gaat het binnenbad overigens niet meer dicht in de zomermaanden.
In 1997 volgde een grote renovatie van het binnen- en buitenbad, opnieuw na acties van de bevolking. „We waren net weer open toen een hittegolf begon”, lacht Hennie Tijink. Nu staat het bad opnieuw voor een grote renovatie. Hoewel de knoop nog niet is doorgehakt.