Schuttersfeest Delden met Queen

Liefhebbers van Queen kunnen in de nacht van vrijdag op zaterdag hun hart ophalen op de Schuttersfeesten in Delden op het terrein aan de Europalaan en de Bernhardstraat. Een imitator van Freddy Mercury, de overleden king of Queen, treedt naar verwachting tussen 0.30 en 01.00 uur op. De komst van de imitator van Freddy Mercury, staat niet aangekondigd in het persbericht van de schutters. "We hebben hem net geboekt", zegt voorzitter Robert Gerritsjans van de Deldense Schuttersvereniging. "We konden via een artiestenbureau iets speciaals doen, een verrassing."

Aan het jaarlijkse vuurwerk komt een einde. "We kunnen geen vuurwerk meer ontsteken op De Braak West. De bouw van de nieuwe woningen laat er te weinig ruimte voor over." In ruil daarvoor biedt de organisatie een optreden van de Nederlandstalig artiest René Schuurmans, geen broer van acteur Daan Schuurmans. René Schuurmans heeft al drie CD's gemaakt waarvan een aantal liedjes op zijn site zijn te beluisteren. Ook treedt de band Mooff op.

Nieuw is ook dat brouwer Grolsch voortaan bier schenkt op het feest van de Schutters. De afgelopen 63 jaar schonken de schutters Hengelo Bier dat op een gegeven moment is opgegaan in de multinational InBev dat sindsdien Dommelsch leverde. "We gaan voor de groene kleur", zegt Gerritsjans.

Het feestweekeinde begint met het traditionele ondernemerstreffen. Na de officiële opening om 20.45 uur barst de muziek los. Het kampioenschap Levend Tafelvoetbal is zaterdag vanaf 13.00 uur te volgen op het feestterrein. De spelers zitten met een arm vast aan een stang.

Om 14.30 uur begint een ballonwedstrijd voor de kleintjes en een theatervoorstelling voor de jeugd. Vanaf 16.30 uur kan de Deldense jeugd van 12 tot en met 17 jaar strijden om het jeugdkoningschap. Jongens en meisjes kunnen zich vanaf 15.30 uur opgeven onder de schietmast. 's Avonds treden Harry Slinger en Broadway op.

De zondag is traditioneel een familiefeest. Om 13.00 uur vertrekt een optocht vanaf de hoek Zuiderhagen / Langestraat door Delden naar het feestterrein, waar een Oldtimershow is begonnen en een valkenier demonstraties geeft. De Hengeler Weendbloazers treden op en natuurlijkt begint de strijd van het koningschieten. 's Avonds sluiten K-town en de schlagerartiesten Die Tolle Leute het feest af.

Jan van Beckum, commandant schutterij

Veel beroemde Deldenaren waren in de late Middeleeuwen commandant van de schutterij, zoals Jan van Beckum, mogelijk de man van Ursula van Werdum die samen met Maria van Beckum in 1544 op de brandstapel tegenover de openbare begraafplaats het leven liet. Jan van Beckum komt om in 1583 bij een aanval van staatse soldaten op Stad Delden.

Voor Jan van Beckum was Unico van Ripperda commandant van de Deldense schutterij. Ripperda trouwt in 1539 met Judith van Twickelo en krijgt het hoogste ambt in Salland. Hij wordt drost. Zijn zwager Goossen van Raesfelt trouwt met Agnes van Twickelo en wordt zodoende drost van Twente.