Militaire vliegtuigen landen op Deldeneres Twickel

DELDEN De kans dat kleine militaire toestellen gaan landen en opstijgen bij Delden in eind maart en begin april volgend jaar lijkt heel groot. Het rijdend museum Keep Them Rolling richt dan een groot bivak in op landgoed Twickel. Bij museumboerderij De Wendezoele komt waarschijnlijk zelfs een airstrip. Maar de beschikbare ruimte is daar beperkt. Twickel heeft daarom een alternatieve plek om de vlietuigjes te laten landen voorgesteld op de Deldeneres.

Eind maart 2010 is het precies 65 jaar geleden dat Canadeze en Britse militairen de Achterhoek en Twente bevrijdden. Het eerste Canadeze leger richtte toen het hoofdkwartier in bij kasteel Twickel. De Canadezen kregen steun van een groep piloten van de Engelse Royal Air Force (RAF). Leden van Keep Them Rolling willen met tientalle oude voertuigen uit het hele land naar Delden komen op 29 maart om de bevrijding te herdenken. Tot 9 april maken de mensen van het rijdende museum allerlei tochten met de oude legervoertuigen zoals naar Borne, Hertme en Zenderen. Daarna trekt de colonne naar Balkbrug waar de groep zich splitst voor een eindtocht naar Leeuwarden en Groningen.

"We zijn heel ver met de organisatie", vertelt Rob van 't Oost van Keep Them Rolling die vaker dergelijke bivakken heeft georganiseerd zoals in Neede. "Alleen stelt de rijksluchtvaartdienst dat piloten voor het stijgen en landen ruim vrij zicht moeten hebben en wij kunnen maar 500 tot 600 meter bieden bij De Wendezoele." Rentmeester A. Schimmelpenninck heeft daarom als alternatief de weilanden op de Deldeneres aangeboden. "Maar die plek heeft als nadeel dat dit ver weg ligt van het bivak en het terrein is onbeheerd." Volgens Rob van 't Oost zou de piloot aan 200 meter al voldoende hebben om te landen en op te stijgen met de Stinsen L5, het toestel dat officieren invloog bij het Canadeze hoofdkwartier in kasteel Twickel.

Een militair orkest van de Coldstream Guards uit Engeland geeft waarschijnlijk een concert op de Cramersweide of de Oude Kerk. Ook heeft het gemeentebestuur van Berkelland Keep Them Rolling inmiddels een aantrekkelijk aanbod gedaan. "Als het gemeentebestuur hun voorstel hard maakt dan verzamelen de oude legervoertuigen zich op 29 maart eerst bij kasteel Ruurlo." Daar overnachten de deelnemers en maken tochten naar Eibergen, Neede, Borculo en Ruurlo. Nadat zij enkele dagen in Berkelland zijn geweest trekken de oldtimers via Diepenheim naar Delden waar zij op 1 april, precies zoals 65 jaar eerder, zullen arriveren.