Stop de plezierjacht tegen eerste Hubertustreffen in Markelo

MARKELO Wat ze gaan doen blijft geheim. Vast staat dat het eerste nationale Hubertustreffen voor jagers op 17 oktober bij zalencentrum Haverkamp in Markelo niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Volgens de werkgroep Stop de Plezierjacht van de Dierenbescherming heeft het evenement maar één doel en dat is de verheerlijking van de jacht. "Laat ze maar op schietschijven mikken maar niet op levende wezens", zegt Jan van den Berg uit Markelo.

Zo'n vijftig standhouders presenteren tijdens het Hubertustreffen spullen die met de jacht hebben te maken. Er zijn demonstraties met jachthonden, valkeniers en jachthoornblazers. "Maar ook worden jachtwapens getoond. Wij zijn daar tegen want het zijn apparaten om te doden", zegt Tom Smit uit Diepenheim van de werkgroep Stop de Plezierjacht.

Tom Smit had als jongen van zeven of acht jaar een tamme kraai. "Ik was geweldig aan het dier gehecht." Nu ziet hij met lede ogen aan hoe jagers bijvoorbeeld fazanten en vooral ook houtduiven en kraaien doodschieten. "Ze zeggen dat er teveel kraaien zijn. Maar is dat wel zo? Wanneer zijn er teveel kraaien? Je kan dit soort dieren niet zomaar kapot schieten. Dat is respectloos."

Gerrit Kempers die oorspronkelijk uit Delden komt maar nu in Goor woont, vindt jagers ronduit laf. "Heb je dat wel eens gezien? Een groepje mannen jaagt de dieren op terwijl aan de andere kant van het bos de jagers rustig afwachten totdat de dieren verschijnen. Soms schieten ze een beest wel vier keer aan en is het nog niet dood." "De jagers zijn tegenwoordig actief in zogeheten Wildbeheerseenheden. Dat klinkt heel mooi. Maar wie controleert wat daar gebeurt? Niemand", zegt Tom Smit.

Jan van den Berg verzamelde dertien jaar geleden 3000 handtekeningen tegen de jacht op gemeentelijk grondgebied. Met hulp van het IVN kreeg hij het voor elkaar dat er niet meer op terreinen van de gemeente Markelo dieren mochten worden afgeschoten. "In Goor en Diepenheim lukte dat niet en nu heb je al jaren de nieuwe gemeente Hof van Twente en begint alles weer van voren af aan, terwijl in andere gemeenten in Nederland er wel vaak een jachtverbod op gemeentelijk grondgebied geldt."

Jan van den Berg pakt er een kranteartikel bij. Jagers schoten in het 'paradijsje' bij de Zandvang aan de Schipbeek 'zo maar' een hele reeks vogels af die al jaren door een omwonende werden gevoed. "Maar ook bij het waterschap krijgen wij geen poot aan de grond", zegt Tom Smit die wel eens met een fototoestel op de jagers afstapte om hen vast te leggen. "Ze zijn volkomen legaal bezig. Maar voelen zich dan toch betrapt en bedreigen me soms. Ze hebben dan kennelijk toch het gevoel dat ze iets doen waar ze niet trots op kunnen zijn."