Verbod vrachtwagen in Molenstraat roept veel vragen op

"Overal staan nu verbodsborden voor vrachtwagens, waar kunnen die chauffeurs nog heen?" Henk Gerritsen die veertig jaar vrachtwagenchauffeur was, schudt zijn hoofd. Hij kijkt naar de blauwe plastic zak die een verbodsbord voor vrachtauto's verhult. Het bord staat tegenover zijn woonhuis op de hoek van de Molenstraat en de DJ Bunschotenstraat waar wethouder Harry Knuiman de nieuwe maatregel over een half uur laat ingaan. Maar de bewoners die moeten gaan profiteren van de verkeersmaatregel snappen er niets van. "Op 't Schild zou toch een verbodsbord moeten komen? Daar is toch de gevaarlijke bocht? Maar dat willen winkeliers natuurlijk niet."

"Ik ben gevraagd mee te werken aan een persbericht", zegt Rieki de Vries die bij de nauwe bocht op 't Schild woont. "Ik hoor er niets meer van." "En de vrachtwagens kunnen hier nog steeds gewoon langs". Haar man, Johan de Vries, komt er bij staan. "We zijn er al vijftien jaar mee bezig. Maar wat er nu gebeurt..."

Wethouder Harry Knuiman pakt vlak voor de onthulling de handschoen op en gaat met hulp van één van zijn ambtenaren, John Meijer, en verkeerdeskundige May Thijssen van de politie, aan de toegestroomde bewoners uitleggen hoe de vork in de steel zit. "Dit is de eerste stap. Maar dit is wel een heel belangrijke stap", steekt hij van wal. "We willen dat vrachtauto's voor de industrieterreinen niet meer door de bebouwde kom rijden, maar over de provinciale weg naar Zenkeldamshoek en De Spechthorst."

Probleem is alleen, zo merken bewoners op, dat de zogeheten vooraankondigingsborden voor vrachtwagenchauffeur er nog niet staan. Er zou een bord komen bij De Poste, aan het begin van de Deldensestraat, zodat vrachtwagenchauffeurs weten dat ze alleen nog via de provinciale rondweg de industrieterreinen kunnen bereiken. Maar de provincie geeft naar verwachting pas over twee weken toestemming het bord te plaatsen. De gemeente kan op eigen terrein wel vooraankondigingsborden plaats, maar dat gebeurt waarschijnlijk pas volgende week.

Ondertussen gaat de politie waarschuwingen geven aan vrachtwagenchauffeurs die de komende tijd de verbodborden negeren. Ook gaat de gemeente huis aan huid brieven verspreiden waarin de achtergrond van de nieuwe gedachten nog eens wordt uitgelegd. Op termijn komt er wellicht eenrichtingsverkeer in de Molenstraat tussen de Bunschotenstraat en de Voorstraat en ook een 30 km/uur zone. "Ik ben er van overtuigd dat het beter wordt en we blijven in overleg", besluit wethouder Harry Knuiman.