Juf, ik kan alleen streepkes zetten

MARKVELDE Janny van Til en Ina van de Riet zijn twee totaal verschillende mensen. Maar op één punt komen ze veel met elkaar overeen. Ze zullen de kinderen van de basisschool in Markvelde enorm gaan missen. Het tweetal neemt op 2 juli afscheid van de school. Ina na tien jaar en Janny na veertig jaar vrijwel onafgebroken trouwe dienst.

Janny van Til houdt van lezen en wilde eigenlijk in de bibliotheek aan de slag. Maar ze ging naar de kweekschool en ontdekte onder meer dat kinderen interessante vragen kunnen stellen. Ze liep met veel plezier stage op de school in de Diepenheimse buurtschap. "We gebruikten toen nog het leesplankje Aap, Noot, Mies. De kinderen waren vaak heel verlegen. Juf, ik kan alleen streepkes zetten", zei één van de kinderen huilend in de eerste week toen het naar school ging." Janny gaat met haar man de komende tijd genieten van de vrij tijd. Ze wil veel gaan fietsen en wandelen en met de caravan op pad. Maar ook vragen haar kleinzoon van anderhalf en haar moeder van bijna negentig jaar haar aandacht.

Ina van de Riet deed de sociale academie in Hengelo en werkte in een Hilversumse achterstandwijk voordat ze terugkeerde in de Hof van Twente waar ze is opgegroeid. "Ik had eigenlijk nooit van mezelf gedacht dat ik kinderen zo leuk zou vinden." Vooral techniek en handvaardigheid vond ze heel leuk. In september vorig jaar opende ze het atelier Gein in Hengevelde. "Ik ben voor mezelf begonnen. Ik ben zzp'er", zegt ze niet zonder trots. Voor het project Earthship in Zwolle maakt ze samen met veertig vrijwilligers wanden van mozaiek. Ina van de Riet legt zich nu helemaal toe op het maken van kunst.