Koningstocht moet Oost Nederland op de kaart zetten

Een zwerftocht over het platteland tussen Delden en Diepenheim langs spraakmakende, soms confronterende kunstwerken is in 2010 al mogelijk. De provincie Overijssel heeft een groot onderzoek laten uitvoeren op verzoek van de gemeente Hof van Twente met het doel "om Oost-Nederland op de kaart te zetten", aldus adviseur ruimtelijke kwaliteit Joop Hoogeveen van de Kunstvereniging Diepenheim. De Koningstocht moet relaties leggen tussen het landschap, de geschiedenis van het gebied en de culturele identiteit van de streek.

In de ogen van Joop Hoogeveen moet de gemeente een 'curator' in de arm nemen die het project van het begin tot het eind begeleidt. De man of vrouw moet garant staan voor een hoge kwaliteit van de kunstwerken. "We willen beslist geen route. Dat is statisch. Maar een tocht, zodat mensen kunnen struinen door het landschap. We willen mensen leren kijken naar de omgeving, leren observeren. Waar sta ik nu eigenlijk?" De kunstwerken zouden een historisch aspect kunnen versterken. Als op een plek ooit een legerkamp is geweest zouden de kunstenaars, bijvoorbeeld van academisch in Enschede en Munster, daarop moeten inspelen.

De organisatie van de Koningstocht kost waarschijnlijk enkele tonnen. Daarvoor schrijft de organisatie allerlei instellingen aan zoals de Mondriaan Stichting die voor landelijke publiciteit kan zorgen.

Marie Cornelie van Wassenaar ObdamVoor de naam Koningstocht is gekozen vanwege de band van Twickel en Diepenheim met de Oranjes. Marie Cornélie
van Wassenaer Obdam
, bewoonster van kasteel Twickel, begeleidde prinses Anna Paulowna, de vrouw van koning Willem II, op haar reis naar Sint Petersburg, terwijl Gerrit Graaf Schimmelpenninck van het Nijenhuis bij Diepenheim kamerheer was van koning Willem I en Hans Willem Bentinck van Huis Diepenheim kamerheer en adjudant van koning-stadhouder Willem III was.

Een zogeheten basiskaart uit het rapport moeten de gemeente Hof van Twente, de Kunstvereniging Diepenheim en de stichting Meer Innovatieve Kunst en Cultuur (MIKC) in Delden de mogelijkheid geven een curator aan te stellen. "Ik ben er op tegen zomaar beelden ergens neer te zetten", zegt Joop Hoogeveen. "Dat betekent een flinke ingreep in het landschap en zo'n beeld verloedert na enige tijd." De koningstocht moet een tijdelijke expositie opleveren en vanaf volgend jaar om de drie jaar beginnen met een grote manifestatie waarbij kunstenaars uitleg geven over hun werk. "Dan krijgt kunst een meerwaarde." Herfst 2009