Bestuur Heemkunde Markelo boos

 

Het bestuur van de stichting Heemkunde Markelo is boos op het gemeentebestuur. De stichting zou een 'goede' ruimte krijgen in het voormalige gemeentehuis Beaufort. Dat is zeven jaar geleden al toegezegd door toenmalig wethouder Ben Eshuis en overgenomen door zijn opvolger Harry Knuiman, aldus voorzitter Gerrit-Jan Leferink van Heemkunde Markelo.

Maar onder een 'goede' ruimte verstaat het gemeentebestuur niet een permanente ruimte, zoals de stichting Heemkunde dat graag wil. "Ik heb hierover eerder al mijn bezorgdheid geuit", zegt Gerrit Jan Leferink. Het stichtingsbestuur is onlangs pas duidelijk geworden dat zij niet op een permanente ruimte kunnen rekenen.

"We moeten dan met laptops en draadloze verbindingen gaan werken", zegt Gerrit-Jan Leferink. "'s Morgens computers en scanners aansluiten en 's middags weer alles afbreken. Voor ons wordt dit een onwerkbare situatie. We zijn boos dat er nu zulke eisen aan ons worden gesteld."

Wethouder Harry Knuiman vindt dat de stichting Heemkunde geen eigen ruimte moet krijgen. "Dat is tegen het principe dat de provincie stelt aan een Kulturhus." Knuiman zegt dat het onmogelijk is een instelling een ruimte permanent toe te zeggen terwijl de stichting die ruimte maar enkele dagen per week wordt gebruikt.

Volgens Gerrit Jan Leferink moet zijn stichting nu toch op zoek naar een andere ruimte in Markelo. Tot de zomer van volgend jaar kan de stichting nog in de gemeentewerf blijven waar ladenkasten met 25.000 foto's en 120.000 krantenknipsel, in totaal wel dertig meter archiefmateriaal, liggen opgeslagen.

De stichting moest uitwijken naar de gemeentewerf omdat het Beaufort wordt verbouwd. Met het werk is deze week begonnen. Het Witte Huis, zoals de Markeloërs het voormalige gemeentehuis noemen, wordt krijgt een andere indeling. Aan de achterzijde van het gebouw breidt aannemer Vos uit Delden het gebouw uit waarna het medio 2010 in gebruik kan worden genomen als cultureel centrum.