Bestemmingsplan Heeckeren niet opgeschort

De Raad van State wijst het verzoek van omwonenden om het bestemmingsplan Havezate Heeckeren op te schorten af.
De gemeenteraad van Hof van Twente wijzigt het bestemmingsplan om de bouw van zorgappartementen mogelijk te maken. Maar de stichting Behoud Havezate Heeckeren vreest dat het landelijk karakter van het historisch waardevol gebied wordt aangetast.

Voorzitter O. Broenink van de stichting is niet verrast door het nieuws. "De Raad van State moet belangen afwegen en daarin weegt onze stichting niet zo zwaar als de bouw van de zorgappartementen." Broenink strijdt al elf jaar tegen de bouw bij de oude havezate. "We verliezen keer op keer. Ik voel me net Don Quichote. Het is heel vervelend, heel triest wat er gebeurt. De Raad van State is onafhankelijk. Maar zij laten belangen naar mij mening duidelijk meewegen."

Dieren als vleermuizen en uilen zouden er straks niet meer genoeg voedstel kunnen vinden. Maar de Raad van State denkt daar anders over, omdat is toegezegd dat er nieuwe beplanting komt ter compensatie. Volgens de Raad van State heeft de stichting ook niet aannemelijk gemaakt dat de bouw onaanvaardbaar massaal is.

De stichting strijd voor de rechtbank in Almelo nog tegen een tweede nieuwbouw en de kap van zeven bomen tegen de aanleg van dertig parkeerplaatsen. Ook vindt de stichting dat de eerste nieuwbouw niet conform de plannen is uitgevoerd. "Wat er gebeurt is historisch een grote blunder. Maar we gaan door. We zullen eervol ten onder gaan."