Geen goederentreinen door Hof van Twente in 2010

GOOR/DELDEN De goederentreinen blijven volgend jaar weg uit de Hof van Twente. "We hebben geen aanvrages binnengekregen van vervoerders voor het baanvak Zutphen-Hengelo", zegt André de Waard van ProRail. "Het kan wel zijn dat er af en toe een losse locomotief over het spoor rijdt." Naar Elementis bij Delden rijden net als altijd wel af en toe een goederentreinen.

Op de vraag of er wel goederentreinen zouden gaan rijden als vervoerders daarvoor aanvrages hadden ingediend kan De Waard geen helder antwoord geven. "De treinen van Syntus vullen volgend jaar de geluidsruimte helemaal." Als er goederentreinen zouden gaan rijden had dit waarschijnlijk ten koste kunnen gaan van treinen voor het personenvervoer van Syntus.

"Fantastisch nieuws", reageert Roel Bergman die zich al lange tijd intensief met het goederenvervoer bezighoudt voor de PvdA in de Hof van Twente. "Maar we moeten wel afwachten wat er in de verdere toekomst gebeurt. De progrnose is dat het goederenvervoer op het spoor blijft groeien. De dreiging dat er goederentreinen gaan rijden door Goor en Delden blijft in de lucht."

Roel Bergman is niet tegen het goederenvervoer door de Hof van Twente. Maar hij vindt dat dan wel afdoende maatregelen zoals isolatie van woningen moet plaatsvinden en gebruik van moderne, relatief stille wagons.

ProRail begon in 2005 plotseling met het toestaan van zware transporten over het spoor zonder dat hiervoor een wettelijk voorgeschreven procedure is doorlopen. Een jaar later kreeg ProRail een last onder dwangsom opgelegd en stopte het vervoer. Vanaf oktober 2008 ontving de VROM-Inspectie opnieuw klachten van omwonenden van dit baanvak. ProRail zegde toe uiterlijk 14 juni 2009 geen goederentreinen meer op het traject toe te laten. Goederentreinen worden omgeleid over andere trajecten.