Lars en Douwe willen Nederlanders laten wennen aan biologisch geitenvlees

DELDEN "Dit is ultieme manier van actievoeren", zegt Douwe Kappers gekscherend. Samen met Lars Keizerwaard runt hij sinds kort geitenhouderij Wolverlei aan de Twickelerlaan aan de rand van de Deldeneres. Het duo maakt en verkoopt biologische geitenkaas en probeert nu ook de Nederlanders warm te maken voor biologisch geitenvlees. "We zijn bezig met eerlijke voeding, verantwoord geproduceerd. Allemaal positieve dingen. Daar krijg ik extra energie van."

Geiten van de Wolverlei in DeldenLars Keizerwaard, geboren in Schiedam, studeerde aan de universiteit van Wageningen. Hij liep twee jaar geleden stage op de Wolverlei waar hij onder de indruk raakte van de manier waarop het bedrijf wordt gerund. "Op de universiteit leer je ontzettend veel theorie. Maar wat ik graag wilde is de kennis toepassen in een bedrijf. Ik had ontzettend veel zin om zelf wat te gaan doen."

Douwe Kappers is geboren in Hierden bij Nunspeet. Hij studeerde bosbouw en natuurbeheer op de hogeschool Larenstein in Velp. Ook hij was op een gegeven moment het studeren moe en wilde graag aan de slag. Eerst werkte hij voor de gemeente Amersfoort als beheerder van bossen en parken. "Ik deed veel beleidswerk, maar wilde graag praktisch bezig zijn. M'n handen jeukten af en toe. Maar ik mocht eigenlijk niet zelf de handen uit de mouwen steken", vertelt hij.

Samen met Lars maakte Douwe deel uit van de zogeheten stichting Boerengroep die een brug wil slaan tussen landbouw in de praktijk en de landbouwstudies. "De Boerengroep houdt praktijkcursussen voor vaardigheden uit het dagelijkse leven van de boer. Wie wil er nou geen trekker leren rijden?", staat op de website van de boerengroep.

"Ik wilde eigenlijk wat gaan doen met koeien", bekent Douwe, terwijl honderd geiten nieuwsgierig kijkend naar het bezoek de wei inlopen. Lars fluit een keer en de hele kudde maakt rechtsomkeerd richting stallen. "Dat moet ik niet te vaak doen", realiseert Lars zich. "Ze denken nu dat we ze gaan melken."

"Geiten zijn leuker dan koeien", leerde Douwe. "Ze zijn extrovert terwijl koeien introvert zijn. Geiten geven heel goed zelf aan wat ze willen." De kaasjes die in de Wolverlei worden gemaakt wisselen van eigenaar op de Noordermarkt in Amsterdam, op de streekmarkt in Delden en op vrijdagmiddag in de winkel bij de boerderij.

Het tweetal stapt als het ware in een rijdende trein. De Wolverlei, genoemd naar een bijzonder plantje dat onder meer in Friesland groeit, bestaat al jaren. De oprichters van het bedrijf vertrokken naar Frankrijk en verkochten de boerderij. "We zijn wel van een andere generatie dan onze voorgangers", vertelt Lars Keizerwaard. "We willen bedrijfsmatig nog iets veranderen en zelf ons krachtvoer gaan produceren. Misschien kunnen we hier en daar nog iets efficienter werken. Maar eerst moeten we het bedrijf goed in de vingers krijgen."