Fuchsia trekt honderden toeristen naar Erve Knopert

 

MARKELO Last van spanning? Stress? Een middagje fuchsiaboerderij in Stokkum doet wonderen. "Nadat ouderen hier laatst even rond hadden gelopen hou ik altijd even een praatje", vertelt Jan ten Hove van de fuchsiaboerderij Erve Knopert. "Na twee minuten was iedereen in slaap gedut. Ben ik er maar mee gestopt." En een uur later keek Jan ten Hove helemaal verbaasd toen de schoenen en de sokken uit gingen. "Iedereen wilde het gras onder de voeten voelen, zoals in hun jeugd."

Dineke ten Hove is geboren en getogen op Erve Knopert. Haar familie woont er al drie eeuwen. Maar rond 1996 stopten Dineke en Jan geleidelijk met boeren. Ze hadden veertig koeien, dat tegenwoordig te weinig is om van te leven. Ze hielden nog wat kleinvee en legden zich toe op 'het prutsen met bloom'. Enkele bakken met planten groeiden uit tot een collectie met honderden soorten die veel toeristen trekken onder wie tv-presentator en tuinman bij uitstek: Rob Verlinde. "Het grappige is dat iedereen de fuchsia kent. Uit welk land men dan ook komt."

Dan horen we plotseling een stem uit de richting van de straat. "...ziet er mooi uit, die fuchsia's. Dit is de moeite waard." Een toevallige passant loopt met de fiets in de hand richting ingang van de fuchsiatuin. "Sommige mensen noemen dit een oase op het platteland", vertelt Jan ten Hove niet zonder trots. De entree is gratis. "Loat de leu er maar van genieten. We hoeven er geen geld voor."

Jan en Dineke hebben veel vrienden gemaakt in hun tuin. Ze hebben ook nog een kleine museumboerderij ingericht op de deel. In het vuistdikke gastenboek staan bijna alleen maar lovende woorden. "We zijn hier de hele middag geweest. Wat een rust. Alleen zijn we even gestoord door een grasmaaier. Die grasmaaier, dat was ik", vertelt dochter Alies ten Hove die naast haar ouders woont.

"Mensen zijn soms verbaasd dat wij dit allemaal zomaar doen", vertelt Jan ten Hove. "Vaak loopt een bezoek uit op eenfijn gesprek en worden we bijna vrienden. Dat geeft ons heel veel voldoening." Het echtpaar is vooral beïnvloed door de opa van Dineke. "Die man was zo goed bij en wilde overal over kunnen meepraten. Hij was getuige van de landing van het eerste vliegtuig op Twenthe in 1923. Toen hij honderd werd in 1980 zei hij dat de ontwikkeling van de wereld hem nu wel wat te snel ging."

Overal in de tuin hangen bordjes met wijze lessen in het Twents. Een vrouw uit Hazerswouder Dorp maakt foto's van een affiche, want de tekst wil ze thuis laten zien. "We doen dit ook voor Stokkum", zegt Jan ten Hove. "Dit is zo'n hechte gemeenschap. We hebben alleen nog een kleine school. Iedereen doet iets voor elkaar. Met het internationaal festival Cadans zijn voldoende gastgezinnen zo gevonden. Ook wij hopen met onze fuchsiatuin toeristen te trekken en zo iets te doen voor Stokkum."