Loodzware tocht voor Duchennepatiënten

Bar slecht weer, aan de lopende band kapotte wielen maar wel een miljoen euro bijeen gereden voor de 600 duchennepatiënten in Nederland. "Dit was echt een loodzware mountainbiketocht", zegt Peter ten Buuren uit Hengevelde. "De tweede dag hebben we elf uur gefietst, de Koninginnerit. Het is geen moment droog geweest. Kreeg ik een lekke band. De buitenband was ook kapot. Hebben we de oude binnenband gebruikt om een stukje kapotte buitenband te vervangen."

Peter ten Buuren en Norbert ten Vregelaar van het team Hengevelde zijn twee dagen nadat ze in Nijmegen de eindstreep bereikten nog moe van hun tocht over de Ardennen door vier landen. Maar ze zijn zeer onder de indruk teruggekeerd. "Het was extreem zwaar", vertelt Norbert ten Vregelaar. "Dat kon je wel aflezen op de gezichten. Gelukkig hadden we geen spiegel in de camper."

De oud-klasgenoten kennen Sander Gröniger die in het Wiedenbroek verblijft omdat hij aan deze zeldzame spierziekte lijdt. "We hadden een speciaal T-shirt van de rit gekregen en vroeger Sander om een handtekening. Zei hij: Rij eerst die tocht maar eens uit en kom dan terug." In de hoek van de keuken staat een tegeltje met een afdruk van een hand met de naam Ralph, tien jaar. "Dat is van een duchennepatientje. Daar deden wij het voor."

De deelname begon met een geintje. "Ik sms-te Norbert: heb je zin in om volgend jaar een mountainbiketocht te maken van 700 kilometer?" Kreeg ik een heel droog smsje terug: "Oké." Norbert fietst veel om de conditie op peil te houden voor zijn geliefde motorsport. Peter heeft meer ervaring op de mountainbike en navigeert tijdens de tocht met zijn GPS-systeem langs de meest kleine paadjes tussen de struiken door.

"Ik heb geen moment dacht: ik stop er mee", vertelt Peter ten Buuren. "We kregen veel goede adviezen, hebben heel veel geoefend en beschikken over een goede uitrusting." Maar op de vraag of zij volgend jaar opnieuw deelnemen klinkt een vastberaden 'nee'. "Het zoeken van sponsoren, de voorbereidingen, trainen in Limburg. Het kost zoveel tijd. Je ziet je gezin niet." Bovendien zijn beide heren ondernemers. "Maar goed, als een sponsor opstaat en 5000 euro biedt als ik weer deelneem, dan doe ik het toch."