Voormalig stadhuis Delden als cultuurtempel

In totaal 38 jonge ambitieuze kunstenaars hebben het lege voormalige stadhuis van Delden omgetoverd in een cultuurtempel. Van 20 juli tot 1 september exposeert aan het Ressingplein onder meer de Ierse jonge dame Dawn Hourigan, winnares van een bijzondere designprijs van de Rietveld Academie in Amsterdam. Zij ontwikkelde een nieuw materiaal dat andere kunstenaars uitstekend kunnen gebruiken in hun werk. Van Plastic Fantastic maakte zij een crossmotor met helm en laarzen. Bezoekers van haar kunst mogen op de foto die ze op haar website plaatst. Voorzitter Maarten Binnendijk van de adviescommissie beeldende kunst van de gemeente Hengelo opent de expositie vrijdag 24 februari om 16.30 uur.

De expositie, die de titel debuut kreeg omdat de jonge kunstenaars voor de eerste keer na hun studie hun werk tentoonstellen, bestaat uit veel audio- en visuele apparatuur. De grens tussen de virtuele wereld en de echte wereld vervaagt soms. Debuut is georganiseerd met geld van de provincie. In totaal 24 kamers staan vol beeldende kunst, zoals objecten, installaties, videofilms, multimedia en fotografie.

Het kunstenaarsinitiatief MIKC (Meer innovatie kunst en cultuur) van Philomeen Raemaekers, Bert Meinen, Mez Dickson, Myrna Joy Hofman en Bertine Bosch heeft de afgelopen weken van kunstacademies werk geselecteerd dat toonaangevend was bij de eindpresentatie van de kunstacademies. Van tien academies uit Nederland en Duitsland (Munster) is een selectie samengesteld van zojuist afgestudeerde kunstenaars. MIKC organiseert ook exposities in Perron 1, het voormalige stationsgebouw van de spoorwegen in Delden.

De komende weken is er ook voor amateur kunstenaars de mogelijkheid deel te nemen aan workshops onder leiding van professionele kunstenaars. De stichting verwacht een groot aantal bezoekers, zeker enkele duizenden, te trekken.
----------------------

Het voormalige stadhuis van Delden moet een centrum voor creativiteit worden. Een groep Deldenaren wil er kleine aanpassingen doen in het gebouw zodat het geschikt wordt als horecabedrijf voor mensen met een beperking van de stichting Avelijn in Hengelo en als muziekpodium van regionale orkesten. Dan is er nog genoeg ruimte over voor ateliers en expositieruimtes voor kunstenaars. "We hebben al veel gesprekken gevoerd met gegadigden en denken dat het plan haalbaar is", zegt kunstenaar Bert Meinen die zijn atelier aan de Noorderhagen heeft.

"We willen beslist niet het Parochiehuis in de wielen rijden", zegt Bert Meinen. "Maar we denken dat er zeker nog ruimte is in Delden voor kleinschalige horeca in combinatie met een thee en koffiehuis." Bert Meinen verwacht dat als er iets gebeurt in het gebouw er meer leven in de brouwerij komt in hartje Delden. Volgens hem zou er een goud- en zilversmid, een designbedrijf en misschien een modeontwerper zich in het voormalige stadhuis willen vestigen. De Deldense kunstenaar ontdekte dat 's zomer op zondagochtend het plein bij het stadhuis vrijwel leeg is. Er kunnen dan prima concerten worden gegeven door plaatselijke en regionale orkesten, zoals de Salt City Stompers en strijkorkesten die klassieke muziek spelen.

Ook het Zoutmuseum zoekt nog ruimte voor exposities en er zijn in Delden mensen die een ruimte zoeken om yoga en meditatielessen te geven. Bert Meinen wil het plan na de zomervakantie voorleggen aan het college van burgemeester en wethouders en de leden van de gemeenteraad en met hen de ruimte bezoeken.

Wethouder Josh Sijbom reageert bepaald niet enthousiast op het initiatief van de Deldense kunstenaars. "De financiering van het nieuwe gemeentehuis in Goor is betaald met geld uit de verkoop van het voormalige stadhuis van Delden", zegt Sijbom. Hij verwacht dat de gemeenteraad het pand met de grond van de hand wil doen. Want als de gemeente Hof van Twente het voormalige stadhuis zou houden draait de gemeente ook op voor bijvoorbeeld de onderhoudskosten.