Verras je man in een trouwjurk van vlees

Verras je man eens met een half doorzichtige bruidsjurk van vlees. Ja, dat kan. Yvonne Bax heeft er één gemaakt en je kunt de jurk zelfs aan. Zo'n 35 kilo gekruid, gezouten, gerookt en gedroogd 'cowboyvlees' en meters kippengaas gebruikte zij om de trouwjurk vorm te geven. 'Onze jongens' in Uruzgan krijgen cowboyvlees toegestuurd van klanten van slagerij Kastelein in Diepenheim, waar Yvonne werkt. "Je kunt er lekker lang op kauwen", zegt Yvonne Bax die met haar creatie Nederlands kampioen Sierstukken werd op een slagersbeurs.

Twee jaar geleden kreeg Yvonne het idee voor de bruidsjurk. "Op de vorige vakwedstrijd maakte ik een bloemstuk van beef. Toen zei iemand: een bruidsboeket van rundvlees zou wel heel leuk zijn. 'Dan moet er ook een jurk bij', zei een andergekscherend." Toen viel het kwartje. Er zijn wel eens stukken van vet gemaakt voor de beurs. Maar dit is nieuw, op de vakbeurs nog niet eerder vertoond."

Yvonne Bax bezocht bruidsmodezaak Tres Chique in haar woonplaats Hengevelde voor een ontwerp. De afgelopen twee maanden is ze intensief bezig geweest met het maken van een buste van gaas en het kruiden, zouten en drogen van vlees. Klanten stappen vol ongeloof deze ochtend de winkel binnen. "Wat voor vlees is dit? Is het echt?"

Sommigen maken foto's met het mobieltje. "Als ik een euro krijg voor elke foto die er van is gemaakt heb ik de kosten voor m'n vakantie er al uit." Yvonne Bax' vakantie is er door al het werk bij in geschoten. Maar ze gaat dit weekeinde weg voor een rondreis door Zuid-Korea en Taiwan. 8 november 2009

Niet alleen een jurk, ook het bruidsboeket, een bruidshoed én de schoenen waren gemaakt van vlees. (filmpje: Marcel Tettero)