Vrijwilligster voelt zich aan de dijk gezet

MARKELO Het heeft haar veel pijn gedaan. Vijftien jaar was ze vrijwilligster bij de dagopvang van woonzorgcentrum De Anholtskamp, nu De Esch. Maar onlangs kreeg ze een e-mailtje van het 'team dagopvang' dat haar hulp bij het jaarlijkse uitstapje op 7 september niet op prijs wordt gesteld. Eigenlijk kan zij zich dat ook wel voorstellen. Ze heeft een heupoperatie achter de rug waarbij een zenuw is geraakt waardoor ze nog slecht loopt. "Mijn dochter wil me begeleiden als ik in een rolstoel mee moet", vertelt Truus van Gortel. "Maar het punt is dat er geen gesprek is geweest, alleen een simpel e-mailtje waarin staat dat ik niet mee kan."

Truus van Gortel had in haar naïviteit er geen moment aan gedacht dat ze niet mee zou gaan. "Ik ben intensief aan het revalideren. Heb fysiotherapie. Het gaat nu best goed."

In het e-mailtje dat Truus van Gortel op het beeldscherm van haar laptop tovert staat dat zij niet mee kan omdat het team dagopvang dat niet kan maken tegenover de andere vrijwilligers. "Ik kreeg dat e-mailtje op de vrijdagavond. Ik heb vreselijk gehuild. Ik hoor er gewoon bij te zijn. Je krijgt zoveel warmte en liefde van de oudjes."

Teammanager Adele Baak kan niet bevestigen of alleen een e-mail is gestuurd. "Er is ook over en weer gebeld", zegt ze. Adele Baak betreurt dat het meningsverschil uit de hand is gelopen. "We zijn heel zuinig op onze vrijwilligers. Daar is vaak een groot tekort aan. Maar we kunnen nu eenmaal niet een vrijwilliger die zelf begeleiding nodig heeft, meenemen met het jaarlijkse uitstapje."

Truus van Gortel heeft op 9 september, twee dagen na het uitstapje, een overleg met het team dagopvang.