Anbo dreigt met vertrek

De ouderenbond Anbo in Diepenheim weigert de omzet van de soos af te staan aan Carint. Zou het bestuur dit wel doen dan zijn de vrijwilligers naar verwachting minder snel bereid zich nog volop in te zetten voor de ouderen omdat het geld immers toch niet meer naar de senioren in Diepenheim gaat.


De Anbo huurt al enkele jaren een nieuwe ruimte voor de soosmiddagen in het woonzorgcomplex (Wozoco). “Ons is dringend verzocht te verhuizen omdat anders de kans groot zou zijn dat een subsidie er niet komt”, vertelt voorzitter Wim Knoop van de Anbo Diepenheim. “Toen we echter in de nieuwe ruimte zaten eiste Carint de opbrengst van onze bar op. Dat klopt in onze ogen niet. De soos is een belangrijk onderdeel van onze activiteiten. We zijn een grote club. Ongeveer veertig procent van de inwoners ouder dan vijftig jaar is lid van onze ouderenbond. In totaal 340 mensen.”


De Anbo maakte onmiddellijk bezwaar tegen de opzegging van de kantinerechten door Carint via de stichting Welzijn Ouderen. De afgelopen anderhalf jaar is intensief vergadert met Carint en de stichting Welzijn Ouderen. Maar zonder resultaat. “De afdelingen van de stichting Welzijn Ouderen zijn gefuseerd tot één organisatie nadat de gemeente Hof van Twente is ontstaan. Maar er is afgesproken dat er ruimte is voor lokale inkleuring”, vertelt Wim Knoop. “Zonder enig overleg met ons is besloten dat wij onze opbrengst van de bar en de bediening moeten inleveren bij Carint. We zien dat als een achteruitgang en hebben er anderhalf jaar lang eindeloos over gesproken met Carint en met de stichting Welzijn Ouderen. We zetten er nu een punt achter en concentreren ons weer gewoon op onze doelstelling: de belangenbehartiging van ouderen. We steken er geen energie meer in en gaan gewoon op de oude voet verder.” De Anbo dreigt eventueel terug te gaan naar het cultureel centrum.

Het Anbo-bestuur is ook teleurgesteld in het eigen college van burgemeester en wethouders dat een bezwaarschrift van de Anbo ongegrond heeft verklaard. De Anbo heeft geprobeerd van de gemeente compensatie te krijgen voor de eventueel gederfde inkomsten van de barinkomsten, naar schatting 1650 euro per jaar. In een ambtelijk stuk krijgt het college het advies te bemiddelen tussen de partijen. Maar tegelijkertijd staat in het advies te lezen over een eventuele bemiddelingspoging: “Dit is een gepasseerd gestation.”