Twee keer alarm voor lekkende ammoniaktank

GOOR - De brandweer en politie hebben dinsdagmiddag en -avond de handen vol gehad aan een lekkende ammoniaktank op het terrein van Bouwens in- en export aan de Wheeweg in Goor.

De brandweer heeft in eerste instantie het lek provisorisch gedicht, wat de uitstroom van ammoniak tegenhield. Toen de noodreparatie uiteindelijk niet afdoende bleek en nog steeds ammoniak uit de tank ontsnapte, ontstond een instabiele situatie. De brandweer heeft daarop om 21.45 uur het besluit genomen om op te schalen tot een gecoördineerd overleg om dit incident te bestrijden.


Om de situatie te stabiliseren heeft de brandweer een noodoplossing uitgevoerd die in praktijk lastiger uitvoerbaar is, maar simpel vertaald neerkomt op het aankoppelen van een geschikte slang aan de lekkende tank die zorgt voor de uitstroom van ammoniak naar een vat gevuld met water zodat de ammoniak sterk wordt verdund. Verder is de ammoniaktank omgeven door drie waterschermen waarmee eventuele uitstroom van ammoniak uit de tank direct verneveld en neergeslagen wordt.


Deze constructie blijft in tact, totdat een gespecialiseerd bedrijf de tank en de resterende ammoniak definitief opruimt. Vanochtend vroeg tegen 08.00 uur verricht de brandweer nogmaals een controle.


Vannacht werd de wegafzetting al opgeheven. Het bedrijventerrein waar de tank ligt, bleef afgesloten door bouwhekken. De brandweerslangen zijn vooralsnog blijven liggen uit voorzorg. Een beveiligingsbedrijf heeft afgelopen nacht de bewaking rondom het terrein verzorgd.


Uit voorzorg hebben de omwonenden het advies gekregen om ramen en deuren te sluiten, ook voor de nacht, dat als de situatie zich onverhoopt zou veranderen, zij niet gewekt hoefden te worden. Twee slopers en een politieagent zijn met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis zijn gebracht.


De twee slopers beschadigden dinsdagmiddag even na vier uur een leiding van een koelcel waarna de ammoniak er uit spoot. Ambulancepersoneel behandelde vijf personen. Zij klaagden over irritatie aan ogen en luchtwegen. De brandweer dichtte het gat provisorisch en maakte met een waterscherm met twee stralen om de uitstoot van ammoniak te verdunnen en neer te slaan op de grond.


Na anderhalf uur is de Wheeweg weer opengesteld voor het verkeer maar weer anderhalf uur later, kort na zeven uur, hoorden een gemeenteambtenaar en een politieagent een sissend geluid bij de tank. Volgens voorlichtster Ingrid op den Dries van de brandweer was de provisorisch aangebrachte tape losgeraakt vermoedelijk doordat het nat was geworden.


De omgeving van de Wheeweg en de Molenstraat is daarna opnieuw afgesloten voor het verkeer. De politie zette in een straal van honderd meter rondom Bouwens het bedrijventerrein en de naastgelegen straten af en wachtte dit keer op een specialistisch bedrijf dat het ammoniakgat moest dichten. Dinsdagavond na 21 uur was nog niet bekend hoe laat dit bedrijf er aan de slag gaat.


De politie zette de omgeving af van de kruisingen Bunschotenstraat/ Molenstraat, Wheeweg/ Spechthorstweg, Enterseweg en Kortedijk/ Molenstraat. Uit voorzorg werden bewoners van de Molenstraat opnieuw geadviseerd binnen te blijven. De arbeidsinspectie stelde vanmiddag direct een onderzoek in.

8 september 2009

Gewonden bij ammoniaklek in Goor

GOOR - Bij sloopwerkzaamheden op het terrein van het voormalige slachtafvalbedrijf Gebr. Bouwens in Goor is vanmiddag rond vier uur ammoniak vrijgekomen. Twee medewerkers van het sloopbedrijf zijn met ademhalingsproblemen afgevoerd naar het ziekenhuis.

Bij het slopen van een tank is een pijp afgebroken waarbij het lek is ontstaan. De omgeving werd door de politie afgezet en tien mensen werden geëvacueerd uit hun woningen aan de achterliggende Molenstraat. De brandweer heeft middels een zogenaamd waterscherm een verdere verspreiding van de ammoniak kunnen tegenhouden.

Na anderhalf uur werden de maatregelen ingetrokken.

 

De tank met ammoniak heeft waarschijnlijk al dertig of vijfendertig jaar op de eerste verdieping van de oude koelcel gestaan. "We hebben een asbest plafond verwijderd en daarna is een leiding van de tank beschadigd waarna het bijtende materiaal ontsnapte", vertelt ondernemer Henk Ardesch van het gelijknamige slopersbedrijf uit Kloosterhaar. "Wij hebben dit nog nooit eerder meegemaakt." De twee werknemers van het slopersbedrijf zijn al weer aan het werk. "Ze hebben voor de zekerheid longfoto's laten maken en bloed afgenomen in het ziekenhuis. Alles is normaal."

"Mijn schoonvader heeft de diepvries vermoedelijk gebouwd in de jaren 60 of 70", vertelt Claire Haverkate van de voormalige kippenslachterij Haverkate. Pal achter haar woning aan de Molenstraat staat het gebouw met de lekkende tank. "Mijn man is overleden. Hij verkocht samen met mijn zwager het terrein aan Bouwens in 1994 of 1995. "Ik hoorde plotseling een sissend geluid en zag een grote wolk ontstaan. Pas daarna rook ik ook de ammoniak. Ik ben maar gewoon binnen gebleven."

Claudia ter Braak die tegenover Claire Haverkate woont, liet de hond uit toen de ammoniaktank lek raakte. "Ik zag een paar meisjes fietsen met de handen voor de mond en toen begon de hond aan de riem te trekken. Hij wilde onmiddellijk terug naar huis. Toen pas rook ik het ook. We zijn terug naar huis gerend. Ik kon pas weer adem halen toen ik binnen was. Vanwege het warme weer hadden we gelukkig alle ramen gesloten gehouden. Enkele minuten later was de brandweer er al."

Claudia ter Braak is verbaasd dat er niet direct groot alarm is geslagen en door bijvoorbeeld de alarminstallatie die elke eerste maandag van de maand wordt getest, aan te zetten. Voorlichtster Dinie Schreurs van de gemeente Hof van Twente zegt desgevraagd dat de brandweer en de politie de situatie niet als dusdanig ernstig inschatten dat ingrijpende maatregelen nodig waren. Wel zijn twee woningen die in de rookpluim stonden uit voorzorg ontruimd.

Om kwart voor tien 's avonds, ruim twee uur nadat voor de tweede keer ammoniak ontsnapte, riep de brandweer hulp in uit de hele regio omdat de situatie nog steeds niet stabiel was.