Stokkum eerste buurtschap met AED's

STOKKUM De buurtschap Stokkum is de eerste buurtschap in de Hof van Twente waar een omvangrijk AED-project (automatische externe defibrillator) is uitgevoerd. In totaal 72 cursisten hebben de afgelopen maanden een cursus hartreanimatie en bediening van de AED-apparatuur met succes gevolgd. De geslaagden zijn gisteravond gehuldigd in Het Gebouwtje achter de basisschool van Stokkum.

"We hebben een hechte buurtschap", zegt een trotse voorzitter Jan ten Hove van de stichting Het Gebouwtje Stokkum. "We zijn met een werkgroep van vijf mensen in november begonnen en hadden vijftig mensen nodig om voldoende dekking te hebben in onze buurtschap. Ook zochten we sponsors om de apparatuur te kunnen kopen." Van de 250 gezinnen in Stokkum zagen 130 mensen het belang in van het initiatief.

Als iemand met hartklachten 112 belt, stuurt de Ambulancedienst Oost SMS-berichten naar de geslaagde cursisten die in de buurt zijn. Minimaal één persoon gaat onmiddellijk naar het slachtoffer om te beginnen met reanimeren terwijl een ander persoon een AED-apaaraat haalt. Ondertussen gaat de ambulance onderweg om de getroffen persoon op te halen.

Zaterdag maakt de Ambulancedienst Oost zeven AED-apparaten in Stokkum operationeel. Na de zomer wil de stichting de sponsors nog een keer in het zonnetje zetten. Elk jaar volgt een opfriscursus voor de deelnemers. "De mensen zien gelukkig het belang van de hulpverlening in", besluit Jan ten Hove. De stichting heeft ook een pagina ingericht op de site van stokkum: www.stokkum.info/AED.