Aanvulling van de heer H. Vogels uit Helmond bij de genealogie van heer Ysbrant van Tetrode
1. Simon van Tetrode wordt 10 nov 1356 beleend met goed te Tetrode.
2. Eerste keer schepen van Haarlem in 1366.
3. Lijftocht 24 maart 1363 zijn vrouw Mabelia Sparnemansdochter.
4. Ysbrant Simons van Tetrode in 1385 lid van het Haarlemse H. Kerstmisgilde.
Op basis van punt 1. kan worden uitgegaan dat Simon van Tetrode bij zijn belening in 1356 leenrechtelijk meerderjarig was en dus minimaal 18 jaar moet zijn geweest.
Simon is dus uiterlijk in 1338 geboren. Tot schepen gekozen worden is een indicatie dat men tot de gegoede burgers van de stad behoorde en dat men meerderjarig dus minimaal 24 jaar moet zijn geweest.
Op basis van deze hint kunnen we stellen dat Simon uiterlijk in 1342 geboren is, hetgeen niet in tegenspraak is met punt 1. In 1363 blijkt voor het eerst dat Simon gehuwd was.
Normaal gesproken mag je dan veronderstellen dat de mannelijke helft van de huwelijkse partij min of meer meerderjarig zal zijn geweest, dus rond de 24 jaar.
Dit laatste indiceert dat Simon minstens eind jaren 30 geboren was. De eerste vermelding van een huwelijk hoeft namelijk ook niet te betekenen dat dat huwelijk onmiddellijk aan het gebeuren vooraf is gegegaan.
Kerstmisgilde Zoon Ysbrant wordt in 1385 aangenomen als lid van het H. Kerstmisgilde. Zijn er van dit Gilde nog statuten bewaardgebleven? Wellicht valt dan te achterhalen of men bij het toetreden tot het Gilde meerderjarig moet zijn.
Uitgaande van de laatste veronderstelling zal zoon Ysbrant wellicht in 1361 zijn geboren en zijn ouders zo rond 1360 gehuwd. Is dat niet het geval dan wil ik van 1363 uitgaan als voorlopig huwelijksjaar.
Met een opvolging van namen en vernoemingen: Simon - Ysbrant - Simon - Ysbrant kunnen we ook een generatie inschatting maken.
Bij een huwelijk in 1360 van Simon kunnen we dat van zijn vader op 1330/1335 en dat van grootvader op circa 1305 plaatsen.
Ik hanteer zelf zoals ik al eerder heb vermeld een generatie van 25 tot 30 jaar als blijkt dat de oudste zoon ook vernoemd blijkt naar de grootvader.
Rond 1300 leven er twee Simon van Tetrodes. De oudste Simon maakte in 1316 zijn testament waaruit blijkt dat hij als kinderen een: Claes, Margriet, Dirk en Jan had. Bovendien blijkt uit de schepenakte ook dat er sprake is van een zoon van zijn dochter en een dochter Aleid van Dirk. Deze testerende Sijmon van Tetrode had dus in zijn opsomming geen anderen kinderen waarvan er twee al gehuwd waren. Omdat er sprake is van een onbenoemde kleinzoon en een kleindochter Aleid verwacht ik dat deze kleinkinderen minimaal zeven jaar zullen zijn geweest. Dochter Margriet en zoon Dirk zullen dus al voor 1309 zijn gehuwd. Dit gegeven maakt in combinatie met de verwachting dat Ysbrant Simons van Tetrode pas in 1330/35 huwde duidelijk dat Simon de vader van Ysbrant een generatiegenoot moet zijn van Claes, Margriet, Dirk en Jan, de kinderen van de in 1316 testerende Simon van Tetrode.
Schepenakte
Aangezien in de Haarlemse schepenakte van 1315 sprake is van een Simon heer Ysbrants van Tetrode, houd ik deze voor de vader van Ysbrant Simons van Terode die rond 1330/35 huwde. In het nageslacht van Ysbrant zien we de voornaam Floris terugkomen. De vermelding van een in 1365 belendende Floris van Tetrode zie ik als een zelfstandige vermelding die niet betrekking heeft op de pas in 1407 en later vermelde Floris Simonsz van Tetrode. De Floris van 1365 zal eerder een broer van Simon Ysbrants zijn geweest. Op basis van de chronologie en de naam Floris, wil ik Simon van Tetrode, de vader van de rond 1330/35 huwende Ysbrant Simons van Tetrode, gelijkstellen met de uit 1309, 1310 en 1315 bekende Simon heer Ysbrants van Tetrode en broer van magister Gerard en Floris. Het viel me trouwens op dat Simon Ysbrants van Tetrode en zijn vrouw Mabelia als dochters een Alveraet en Richardis hebben. De naam Richardis van Brederode viel me al op in het testament van 1303 van Peternelle van der Zande. De naam Alveraet is ook bekende in de familie Van Brederode. Bovendien viel het me op dat magister Gerard van Tetrode goederen in het Monsterambacht bezat en dat ook Simon Ysbrant Simonsz van Terode grondbezit in het Monsterambacht had.
Terug naar Genealogie Marcel Tettero
Een reactie van Hans Vogels uit Helmond bij de deelgenealogie no 5 over van der Lane
Gezien de opvolging van generaties en de afwisseling van namen Willem van Tetrode-Jan van der Lane-Willem van Tetrode-Jan van der Lane gedurende
de 13e eeuw, en je dit ook bij andere families aantreft (b.v. Velsen/Rietwijk), en de band met Egmond die nog steeds aanwezig is bij de jongere generaties,
denk ik dat je gerust mag uitgaan dat generatie IIIa een zoon is van generatie II.
In 1411 werd Geertruijt dochter van Willem van Tetrode Ghijsberts van der Lane na de dood van vader beleend.
Willem Ghijsberts van der Lane tocht in 1400 zijn vrouw.
15 februari 1400 wordt Willem beleend na de dood van zijn vader.
Een verheffing van een leen diende altijd te geschieden binnen een periode van een jaar en ... dagen (zoeken we op).
Ghijsbert van der Lane is dus in 1399 of begin 1400 overleden. Het lijkt er op dat Willem vervolgens in 1400 huwde.
Op 20 augustus 1371 werd Ghijsbert van der Lane namens zijn vrouw Aechte Dirc Tymans beleend.
Generatie
Tussen 1400 en 1371 zit 29 jaar, nagenoeg een gemiddelde generatieduur. Het lijkt er derhalve op dat Ghijsbert en Aechte kort voor de belening in 1371 waren gehuwd.
Ghijsbert van der Lane had een zoon Willem van Tetrode. In de generatie voor Ghijsbert komen we ook een Willem van der Lane tegen zodat het voor de hand ligt om in Ghijsbert een zoon te zien van de oudere Willem van Tetrode.
Temeer omdat Ghijsbert hoogstwaarschijnlijk ook nog een jongere broer met die voornaam heeft gehad.
Omdat Ghijsbert een nieuwe voornaam draagt die afwijkt van die (Jan) we voor de oudste zouden mogen verwachten dat hij een jongere zoon moet zijn geweest maar wellicht uiteindelijk de oudste in leven gebleven zoon zal zijn.
Derhalve is het veilig om bij de generatie van Ghijsbert uit te gaan van een gemiddelde generatieduur van 30 jaar. Het huwelijk van zijn vader zal derhalve rond 1340 te stellen zijn.
Op 12 maart 1355 krijgt een Willem Janszn van der Lane een pardon van graaf Willem V.
Jan van der Lane Willemszn van Tetrode bezit het goed te Lane als allodiaal goed. Hij draagt het op 23 juni 1339 op als leengoed aan de heer van der Lecke en wordt daardoor diens leenman.
Willem van der Lane uit 1355 zal naar de vernoemingsgewoonten uit die tijd ongetwijfeld niet de voornaam maar ook de toenaam van zijn grootvader toebedeeld hebben gekregen.
Gezien zowel Willem van der Lanes kleinzoon als zijn grootvader onder de benaming Willem van Tetrode door het leven gingen moet we Willem Janszn van der Lane zien als Willem van Tetrode Janszn van der Lane.
Zoals hiervoor al werd beredeneerd zal Willem van Tetrode rond 1340 zijn gehuwd. Zijn vader was juni 1339 nog in leven. Wellicht hebben we hier eenzelfde voorbeeld als de opvolging van 1399/1400.
Jan van der Lane zal kort na juni 1339 zijn overleden waarna zijn zoon en opvolger een huwelijkspartner zal zijn gaan zoeken.
Zoon Als we zijn zoon Willem circa 1340 laten huwden mogen we het huwelijk van zijn vader 25 tot 30 jaar eerder plaatsen.
Ik hanteer zelf in Brabant deze benadering als de "oudste" kleinzoon vernoemd blijkt te zijn naar zijn grootvader.
In andere gevallen is het veiliger om van een gemiddelde generatieduur van 30 jaar uit te gaan. Jan van der Lane zal derhalve rond 1310/15 gehuwd zijn.
Van de aan hem voorafgaande generaties kennen we met zekerheid alleen de naam van zijn vader Willem van Tetrode.
De naam van diens vader is nog niet bekend zodat het raadzaam is om voorlopig de generatie tussen Jan van der Lane en zijn vader Willem op ongeveer 30 jaar te plaatsen.
Het huwelijk van Willem van Tetrode dienen we derhalve op 1280/85 te plaatsen.
Genealogie Marcel Tettero
|