De suikerraffinaderijen zijn uit de binnenstad
van Amsterdam verdwenen. In de omgeving van de voormalige suikerraffinaderij
De Granaatappel zijn nog wel restanten van vroegere fabrieksgebouwen,
zoals muziekcentrum De Melkweg,
direct achter de Stadsschouwburg, aan de Lijnbaansgracht.
|
|
Hoe
wordt
suiker gemaakt?
Al meer dan 1000 jaar winnen mensen suiker
uit het stengelsap van suikerriet. Maar sinds 200 jaar ook uit de wortel van de suikerbiet. Suikerriet
is een grassoort met stengels van twee tot vier meter hoog en vier
tot zes centimeter dik en komt voor in West- en Oost-Indie, Zuid-Amerika,
Hawai, de Filippijnen en andere tropische gebieden.
Het sap bevat 14 tot 16 procent rietsuiker.
Na het kappen worden de rietstengels in
snijmolens in dunne reepjes gesneden. De suiker wordt in grote ketels
(diffusiebatterijen) of ook wel in eenkoloms-uitloogtorens door
heet water uit de reepjes opgelost of uitgeloogd. Het ruwsap bevat
13 tot 15 procent in water opgeloste suiker en onder andere zuren, zouten,
eiwitstoffen en pectine.
Het residu wordt verbrand of als
papiergrondstof verwerkt. Aan de ruwsap wordt kalkmelk toegevoegd,
waarbij het grootste deel van de bijgemengde stoffen uitvlokt en
neerslaat. De neerslag kan eveneens als veevoeder of als kunstmest
worden verwerkt.
Na de kalkbehandeling wordt het suikersap
met koolzuur of zwaveldioxyde geneutraliseerd (carbonatie). Het
neutrale sap (dunsap) wordt gefiltreerd, zonodig gebleekt en na
nog een keer filtreren in diksapkokers ingedampt. Tussentijds wordt
nogmaals gefiltreerd en tenslotte zo ver ingedikt, dat een deel
van de suiker als kristallen neerslaat.
Na centrifugeren, wassen en andere zuiveringsbewerkingen
kijg je de sneeuwwitte suiker in kristal-, suikerbrood-
of klontjesvorm met een zuiverheid van 99,5 procent. De stroperig,
bruingekleurd bijproduct (melasse) wordt tot veevoeder verwerkt.
Tegenwoordig kan men door toepassing van
adsorptief (absorberende) werkende zuiveringsmiddelen het hele zuiverings-
en filtreerprocede met kalkmelk overslaan en de suiker direct door indamping
van het ruwsap en wassen van de zo verkregen suikerkristallen raffineren.
(bron: Hoe werkt dat? 2. Prisma-Technica,
Uitgever Het Spectrum bv)
|