Het genie Dirck Volckertszoon Coornhert (1522 - 1590) is nog maar 20 jaar wanneer hij hofmeester
wordt van de Grote Geus, de heer Hendrik van Brederode. Brederode regeert als heerser onder meer over de vrijstaat Vianen. Coornhert verhuist
twee jaar later, in 1546, van Vianen naar Haarlem waar de familie Van Brederode oorspronkelijk vandaan
komt. Coornhert werkt zich op tot notaris in 1561 en stadssecretaris in 1562
van Haarlem. Vier jaren later komt hij in contact met opstandelingen als Willem van Oranje tijdens vergaderingen van de Staten van Holland. Coornhert stelt de tekst op van het verbond van edelen ofwel het compromis in 1566. Hendrik van Brederode en Lodewijk van Nassau, de jongere broer van Willem van Oranje, tekenen als eerste.
Alva vertrouwt de humanist voor geen cent en laat hem in 1567 opsluiten in
de Gevangenpoort in Den Haag. In 1568, Van Brederode is
dan net gestorven in Recklinghausen, ontsnapt Coornhert. Hij duikt op in Kleef en daarna
in Xanten. Coornhert keert samen met Willem van Oranje in 1572 terug in de Lage Landen.
Coornhert bekleedt de functie van secretaris van de Staten van Holland.
Vlucht
Maar ook onder zijn medestanders heeft Coornhert vijanden. Hij moet zelfs weer vluchten. Dit keer krijgt hij het aan de stok met niemand minder dan de
geuzenadmiraal Lumey, de grote overwinnaar van Den Briel en de directe rivaal van Willem van Oranje. Lumey heeft het leven van Van Oranje's vriend Musius al op z'n geweten.
Coornhert vreest terecht voor zijn leven. In 1577 keert Coornhert pas terug in Haarlem en vestigt zich er weer als notaris. In Haarlem geldt dan als enige stad in Holland godsdienstvrijheid, althans alleen voor calvinisten en katholieken. Tussen 1577 en 1581 zijn katholieken net als calvinisten vrij om een eredienst te houden in Haarlem. Coornhert maakt grote indruk op anderen. Als woordvoerder voor personen schrijft hij een fel stuk tegen de invloed van de gereformeerde kerk. Hij helpt ook gevluchte katholieken en pleit in 1581, onmiddellijk nadat het katholicisme is verboden in Haarlem, voor geloofsvrijheid, net zoals Willem van Oranje wil. De katholieke kerk is in 1572 bijna overla in Holland en Zeeland verboden. De Staten van Holland doen dat om maatschappelijke onrust te voorkomen.
De Staten verbieden Coornhert in 1579 nog langer te schrijven tegen de gereformeerde kerk. De gereformeerde, publieke kerk is al jaren steunpilaar van de Opstand. Coornhert zou het front tegen de Spanjaarden wel eens kunnen verzwakken.
Coornhert blijft de rooms-katholieke kerk trouw, hoewel hij deze kerk corrupt, decadent en vervallen noemt.
|