Grafsteen van Carl Victor Ripperda en Petronella Elisabeth Schade

Carl Victor Ripperda sterft in Lünne

De grafsteen van Carl Victor Ripperda, voorvader van koning Frederik de negende van Denemarken (bron), en Petronella Elisabeth Schade staat in de katholiek kerk Sint Vitus in Lunne tien kilometer ten noorden van Rheine. Balthasar Ripperda is zijn vader en Judith en Eggerik zijn tante en oom. Mogelijk is er een wapenschild van Balthasar Ripperda aanwezig in een zijvleugel van een oude burcht van Venhaus die verbouwd is tot kerk met de naam Sint Vitus. In zijn kwartieren zou ook Snoy moeten zitten. Carl Victor Ripperda trouwt eerst met Anna van Muenster zu Meinheuvel. Maar zij overlijdt jong. Het huwelijk blijft kinderloos.

De wapens van de families Ripperda (ruiter op stijgend paard), een Valk die met vleugels klapt, zijn van Carl Victor Ripperda. Zijn moeder is Sophia Valcke, erfdochter van Venhaus. De andere twee van Petronella Elisabeth Schade.
Karel Victor Ripperda
Familiewapens Ripperda en Schade De twee rechter wapens zijn van de tweede vrouw van Ripperda: Schade en Budde (rechts).
Wapens van Twickelo, Schele, Stael, Morrien. Familiewapen grafsteen Ripperda en Schade
Kaart van graafschap Lingen en omgeving Lünne ligt zo'n 40 kilometer ten oosten van Denekamp en zo'n vijftien kilometer ten zuiden van Lingen.
De grafsteen van Carl Victor Ripperda en Petronella Elisabeth Schade staat in de katholieke kerk van Lünne. Kerk van Lunne
Carel Ripperda

Een onbekende schilderde Carel Victor Ripperda met militaire attributen rond 1593. Ripperda trouwt met Anna van Munster en daarna met Petronella Elisabeth Schade. Dit laatste huwelijk was in 1623. Balthasar Ripperda en Sophia van Valcke zijn de ouders van Carel Ripperda. (bron: Groninger Museum die het kreeg van een arbeidersfamilie uit de buurt van Farmsum)

Ripperda heeft halflang haar, een snor, een puntbaard, een geborduurd kostuum, een platte kanten kraag, een bandelier, degen en commandostaf in de rechterhand. Ripperda wordt voorgesteld als erfheer van Ooster, Witwert, Veenhuisen en Dijkhuisen.