Na 1572 wordt in Holland en Zeeland het katholicisme verboden en vervangen door het calvinisme, ondanks de garanties van godsdienstvrijheid. Willem van Oranje wil de katholieke eredienst beschermen. Een flink deel van de adel en de regenten blijft katholiek. Maar de schutterijen en de bevolking keren zich tegen de katholieken. Het langs is de rk mis gehandhaafd in Delft. De prins is tegen opheffing van de katholieke eredienst. Hij wordt daarom heftig aangevallen. 'Men heeft de prins belasterd en uitgescholden alsof hij de paapse mis weer heeft ingesteld. Hij heeft op voortdurende aandrang van de burgemeesters en overheid van Delft moeten laten aankondigen dat men de pausgezinden op bepaalde plaatsen en tijden hun mis ongehinderd zou laten vieren'. Van Oranje wil zijn belofte niet breken, zo schrijft hij op 22 februari 1573 aan zijn broer Jan van Nassau. Maar direct na een oproer vertrekken 700 priesters, monniken en nonnen. De gevluchte nonnen verklaren in mei 1573 in Antwerpen dat ze niets hebben te klagen over de prins, maar wel over zijn bedienden. (bron Prince van Oraengien van A.P. Bijl)
Van Oranje vraagt Lumey en zijn rechterhand Entens begin januari voor overleg naar Delft te komen om het ontzet van Haarlem te bespreken. Ook enkele statenleden zijn aanwezig en die vallen Entens aan omdat Entens de statenleden voor verraders uitmaakte. Entens, die hen verwijt te weinig geld beschikbaar te stellen waardoor de geuzen de strijd tegen de Spanjaarden steeds verliezen, krijgt huisarrest. De volgende dag wil Lumey Entens bevrijden waarna Lumey op 5 of 6 januari gevangen wordt genomen. Van Oranje ontheft Lumey uit al zijn functies.
Burgemeester Hugo Janszoon van Groenewegen laat op 5 januari 1573 de klokken luiden om de burgerwacht bijelkaar te krijgen. De burgerwacht krijgt de opdracht admiraal Lumey van de watergeuzen en zijn rechterhand Entens gevangen te nemen. Lumey is woedend dat de katholieke burgemeester hem gevangen neemt. Bovendien blijkt later dat deze burgemeester een verrader is. Hugo Janszoon, aanklager van Lumey, en een andere burgemeester van Delft lopen nog datzelfde jaar over naar de vijand. Stadhouder Bossu laat een geuzensoldaat vrij en geeft hem een brief mee voor Hugo Janszoon. De soldaat geeft de geheime brief echter aan zijn overste die het schrijven aan Van Oranje doorspeelt. (bron: Ton Oosterhuis).
Bossu vraagt in februari 1573 een burgemeester van Delft Van Oranje gevangen te nemen. Arend van Dorp ontdekt de geplande aanslag. De burgemeester krijgt slechts huisarrest. (bron: Een prins van Oraengien van A.P. Bijl) Bij een ontploffing voor een bolwerk van Haarlem sneuvelen 700 Spaanse soldaten. Het nieuws bereikt op 1 februari Delft.
Adrian van der Myle zegt tegen de paltsgraaf Frederik III in februari het te betreuren dat er van godsdienstvrijheid in Holland niets is terechtgekomen. In februari en maart breken anti-katholieke relletjes uit in Delft. Van Oranje kondigt herhaaldelijk godsdienstvrijheid af.
Gijsbert van Duivenvoorde noemt in maart 1573 de prins Van Oranje niet goed wijs. De prins ontvangt geld van mensen die in ruil lucratieve rechten en bezittingen krijgen, wat heel on-calvinistisch is. Koningin Elizabeth komt in maart 1573 met Alva overeen de rebellen niet te steunen. De maanden daarvoor is geprobeerd Engelse troepen los te peuteren in ruil voor een aantal pandsteden. Van Oranje schrijft Elizabeth dat de koning ook Engeland wil aanvallen. Elizabeth zwicht voor de druk (onder meer van de graaf van Leicester en het dreigement steun bij Frankrijk te zoeken) en stuurt troepen. De Franse koning heeft spijt van de Bartholomeusnacht en laat Lodewijk van Nassau in maart 1573 weten hem mee te willen helpen in de oorlog tegen Spanje. De koning stuurt 180.000 gulden om troepen te werven.
Willem van Oranje schrijft zijn dochter Maria op 6 april dat hij nog steeds aanvallen krijgt van malaria (de derdedaagse koorts) waar hij al de hele winter last van had. Een tweede beeldenstorm treft Delft op 23 april. Geuzen vernielen het hoogaltaar van Van Tetrode en de boom van Jesse in de Oude Kerk van Delft. Calvinisten geloven dat de verloren strijd om Haarlem Gods straf is voor de tolerantie tegenover de katholieken in Holland. Want Willem van Oranje laat in Delft het katholicisme toe.
Alva ziet in dat de strijd verloren is en adviseert zijn koning Willem van Oranje te laten vermoorden.
De geuzen verliezen de strijd om het Haarlemmermeer op 26 mei onder de watergeus Brandt. Haarlem is ingesloten en voor de opstand verloren.
Lumey bereidt een staatsgreep voor vanuit zijn gevangenis in Leiden. Lumey wordt eind mei overgeplaatst naar slot Honingen bij Rotterdam, waar zijn aanhangers hem twee maanden later bevrijden.
Willem van Oranje gaat op 7 juni naar een legerkamp in Sassenheim. Begin juli mislukt een laatste poging Haarlem te ontzetten onder Willem van Batenburg. Haarlem geeft zich over op 12 juli, na beleg van zeven maanden. Delft krijgt een garnizoen als een van de laatste steden in Holland. Willem van Oranje inspecteert verdedigingswerken in Gouda, Schiedam, Delfshaven en Rotterdam en spreekt mensen moed in. Ook gaat hij naar Brielle, Dordrecht, Gorkum, Zaltbommel en Buren.
Geertruidenberg is veroverd, zo hoort de prins op 31 augustus.
Van Oranje is bang dat het stadsbestuur van Rotterdam Marnix vervangt door Lumey. Maar zover komt het niet. Lumey krijgt geld en bewegingsvrijheid. Hij vertrekt begin oktober uit Rotterdam maar wordt enkele dagen later gepakt en in fort Rammekens bij Vlissingen gevangen gezet.
Op 8 oktober geeft Don Frederik het beleg van Alkmaar op op 12 oktober neemt Cornelis Dirksz Bossu gevangen tijdens de slag op de Zuiderzee.
Francisco de Valdez trekt eind oktober naar Zuid Holland met zijn troepen. Den Haag is zijn hoofdkwartier en Leiden wordt omsingeld. Het Spaanse leger bezet een groot deel van het platteland van Zuid Holland.
Marnix raakt op 14 november in gevangenschap bij de Maaslandsluis.
Alva vertrekt in december teleurgesteld naar Spanje.
De prins is op 20 december in Zierikzee. De geuzen omsingelen Middelburg. Spaanse soldaten willen vanuit Bergen op Zoom de geuzen verdrijven. Maar op 29 januari tijdens de slag bij Reimerswaal winnen de geuzen onder Louis Boisot. |