Britse soldaten rukken op

De oud-militair Aart Albert Homburg ontsnapt op 22 maart 1941 met twee vrienden in een vlet vanuit IJmuiden naar Engeland. Op 6 september droppen Engelsen hem als geheim agent boven Brabant. Maar binnen enkele weken arresteert de Sicherheitsdienst hem en veroordeelt hem zonder vorm van proces ter dood. Op de dag van de terechtstelling ontsnapt hij uit de cellenbarakken in Scheveningen. Voortdurend opgejaagd, slaagt hij er in zich met twee dienstvrienden in het visruim van de Beatrice te verbergen en veertig uur na vertrek uit IJmuiden het schip op de Noordzee te overmeesteren. Op 1 april 1945 (toen de foto boven is gemaakt) wordt Homburg, vliegend als flying-officer bij het 322 Dutch Squadron, in zijn Spitfire bij Borne neergeschoten en gedood. Onder de naam Harvey is hij in Delden begraven. Later is zijn stoffelijk overschot op Duinhof in IJmuiden ter aarde besteld. In IJmuiden is een straat naar hem genoemd. Bron: De Schakel. F.Visser. Ad M.C.Stok, Baarn 1976, pag. 133/139.

Opmars geallieerde leger Britse soldaten proberen tevergeefs het Twentekanaal over te steken. Bij de Hengevelderbrug in Goor, de sluizen van Wiene bij Delden en bij de Lonnekerbrug in Enschede blijven de Duitse soldaten oppermachtig. Wel lukt het de Britten via de oostkant van Enschede zich een weg te banen door de Duitse linies.
opmars Wanneer de Britse voorhoede zich een weg baant naar Oldenzaal rukt het Canadese leger op om de flanken te beschermen tegen Duitse aanvallen.
Opmars Canadese leger Nadat geschut de hele nacht Duitse stellingen bij Delden heeft gebombardeerd, waarbij veel huizen zijn beschadigd, lukt het Canadese soldaten eindelijk vaste voet te krijgen aan de noordzijde van het Twentekanaal bij de Torendijk en de Brinkweg in Delden.
opmars  
gealieerden  
opmars  
canadese opmars  
opmars in Twente  
Canadese opmars in Salland  
Canadese oorlogsgraven op de Holterberg

Oorlogsgraven Holterberg

In totaal komen meer dan 42.000 Canadezen om tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 5706 in Nederland gesneuvelde Canadezen zijn voornamelijk begraven op zeven Commonwealth War Cemeteries en worden herdacht bij het monument op de begraafplaats in Groesbeek. In Holten liggen 1355 Canadezen begraven. Achteraf bleek dit terrein te groot. Het voorste deel van de begraafplaats is daarom ingericht als heidetuin.

Duitsland capituleert Duitsland capituleert meldt de Vliegende Hollander triomfantelijk. Op 5 mei 1945 volgt de overgave.