Home
Anton Pieck woonde
en werkte in Tetterode
1895 - 1987
Poortgebouw Elswout
Veel mensen zeggen dat Anton Pieck in binnen- en buitenland net zo bekend is als bijvoorbeeld Annie M.G. Smidt. Een beetje triest is echter dat hij in eigen land nooit erkenning kreeg. Pas na z`n pensionering valt er een opdracht van de overheid op zijn deurmat. Het gemeentebestuur van Bloemendaal, waar hij woonde, vroeg hem een kunstwerk te maken. Hij tekende het poortgebouw (hierboven afgebeeld), het oudste pand op het landgoed Elswout, vlakbij zijn woning.

Ook is een tehuis naar hem genoemd in Haarlem. Het feit dat daar dementen wonen zal waarschijnlijk op z`n lachspieren hebben gewerkt, als hij nog leefde. Een borstbeeld van hem staat in een park in zijn laatste woonplaats Overveen, of zoals de oudste bewoners hun woonplaats nog noemen: Tetterode. Anton Pieck was z`n hele leven tekenleraar aan het Kennemer Lyceum in Overveen. Hij tekende Haarlem ontelbare keren.
De Janspoort, vlakbij de door Tetrode gestichte St Janskerk
 
Boven: een fantasietekening van de voormalige Sint Janspoort in Haarlem die in de Tachtigjarige Oorlog totaal werd verwoest

Anton Pieck is samen met zijn tweelingbroer Henri op 19 april 1895 in de marinestad Den Helder geboren. Beide broers wilden tekenen en hun moeder stimuleerde dat. Het gezin had weinig geld. Vader Pieck was machinist bij de marine en worstelde met een alcoholprobleem.

Al op elfjarige leeftijd won Anton met een fraaie aquarel de eerste prijs op een tentoonstelling. Op 14-jarige leeftijd behaalden de broers de lagere akte tekenen en drie jaar later de middelbare akte. Daarna scheidden hun wegen zich. Henri ging naar de Amsterdamse Academie voor Beeldende Kunsten. Hij werd als een echte kunstenaar beschouwd. Anton schoolde zichzelf verder in de avonduren. Het liefst had hij de opleiding van zijn broer gevolgd.

 
De Jansstraat met zicht op de St Bavo Links: De Sint Bavo in Haarlem getekend vanuit de Jansstraat.

Anton Pieck leerde in zijn dienstplichttijd (van 1915 tot 1918) in Den Haag zijn latere vrouw kennen. Van 1920 tot 1960 was hij tekenleraar aan het Kennemer Lyceum in Overveen.

Een overtuigd leraar is hij, naar eigen zeggen, nooit geweest. Maar een vast inkomen gaf hem wel de vrijheid en onafhankelijkheid om naar believen te werken, zonder rekening te moeten houden met zijn opdrachtgever. Anton Pieck ging van huis onmiddellijk naar z`n atelier waar hij duizenden tekeningen, aquarellen, schilderijen, etsen en houtsneden maakte. Hij werd de bekendste Nederlandse illustrator van de twintigste eeuw.

Anton Pieck is tot ver buiten Nederland bekend. Hij ontwikkelde een herkenbare stijl. Zijn werk was romantisch. Hij maakte historische dorps- en stadsgezichten. Het dagelijkse leven op straat in bonte kleuren weergegeven. Zijn bewonderaars komen uit alle lagen van de bevolking. Hij was en is nog steeds bijzonder populair.

 
Anton Pieck maakte ontwerpen voor de school waar hij werkte. Rechtsboven het gemeentewapen van Bloemendaal ofwel het familiewapen van Van Tetrode.
De kerk van Bloemendaal
Tien jaar na zijn eerste overheidsopdracht, een tekening van het oude poortgebouw op landgoed Elswout, kreeg hij een tweede opdracht van de overheid. Hij tekende toen de hervormde kerk van Bloemendaal met het zogeheten Koepeltje van Wildhoef, dat hiernaast is afgebeeld.
Efteling

Vanaf de jaren vijftig werkte Anton Pieck mee aan het ontwerp voor Europa's eerste themapark: het sprookjespark de Efteling in Kaatsheuvel. Walt Disney kwam regelmatig in de Efteling, zo wordt beweerd, om ideeën op te doen voor zijn park in Anaheim, Californië.

Op 92-jarige leeftijd, in 1987 overleed Anton Pieck. Het museum in Hattum bij Zwolle dat zijn werk permanent tentoonstelt, trekt veel bezoekers en het boek Anton Pieck zijn Leven zijn Werk wordt nog volop verkocht.

 
Het interieur van de kerk in Bloemendaal
 
Op 9 mei 1945 beklom Anton Pieck de grote St Bavo in Haarlem en maakte de tekening hier links afgebeeld. Te zien is de 13e eeuwse kloostergang, nu het stadshuis van Haarlem.
Anton Pieck maakte Oudhollandse stadstekeningen, fantasierijke kalenderplaten, illustraties bij Grimm, de verhalen van 1001 Nacht, en niet te vergeten ontwerpen voor de Efteling: weinig Nederlandse kunstenaars genereerden tijdens hun leven zó?n brede belangstelling als hij.

Zie ook de tekening van
Anton Pieck met zicht op
het stadhuis van Haarlem
op deze pagina. De tekening
is gebruikt voor een post-
zegel van de PTT.

St Elisabethgasthuis in Leiden
Anton Pieck tekende in 1964 het hofje van het St Elisabethgasthuis in Leiden, waarvan Dirc van Tetrode regent was. Het gasthuis stond vlakbij het Stevenshofje. De rijke bierbrouwer Willem van Tetrode stichtte dit hofje in 1487. Hij was een van de eerste inwoners van Leiden die een hofje stichtte. Er zouden nog zo`n 35 volgen.