Home
Veur en Tettero(de)
1700 - 2002
Een tak van de familie Tettero(de) komt uit Veur.
Veur is een middeleeuwse gemeente en
maakt deel uit van de bezittingen van de heren
van Duivenvoorde en Wassenaer.
Veur staat al genoemd op een kerkelijke goederenlijst
uit 948.
Gemeentewapen Veur

Het wapen is één van de vele Zuid-Hollandse wapens, die zijn afgeleid van het wapen Van Duivenvoorde. In het wapen van Leidschendam is een maan terug te vinden. In een manuscript van Beelaerts van Blokland wordt als wapen vermeld het wapen van Wassenaar, met een zoom van goud, waarop in de bovenhoeken en de schildpunt een wassenaar van sabel (zwart). Literatuur : Beelaerts van Blokland, 17?? Veur in Zuid Holland. Veur hield op te bestaan in 1938. Samen met Stompwijk is toen de gemeente Leidschendam gevormd. In 2002 fuseerde Leidschendam met Voorburg.

In goud driewassenaars van sabel

Het familiewapen van Van der Veur

In 1645 werd Veur een aparte heerlijkheid. Tot dat moment maakte het dorp deel uit van de heerlijkheid Voorschoten. Rechts is het familiewapen afgebeeld van Van der Veur. Nazaten van de familie vertrokken onder meer naar de Verenigde Staten.

(bron: www.vanderveur.com).

De Isdam in Veur Het dorp Leidschendam ontstond rond een dam die in opdracht van Leiden tussen Voorburg en Den Haag werd gebouwd in het kanaal De Vliet. De dam is al heel oud, maar de naam Leidschendam niet. In 1811 is er voor het eerst sprake van die naam als Veur en het dorp Stompwijk samen gaan.

Zelfstandig
Al in 1817 besluiten de twee dorpen weer zelfstandig te worden en verdwijnt de naam "Leidschendam" uit de boeken. Het duurt daarna tot 1938 voordat de naam Leidschendam weer gebruikt wordt. Veur en Stompwijk houden dan op te bestaan.

Raadhuis van Leidschendam Veur lag aan een deel van de Vliet die al in de Romeinse tijd (omstreeks 47 na Christus) gegraven is. Leidschendam is nu een voorstad van Den Haag, maar toen de dam is gebouwd waren de grenzen van Den Haag (Die Haghe) nog ver weg. Tussen Den Haag en Leidschendam bevonden zich tot omstreeks 1930 polders en weilanden. Na de Tweede Wereldoorlog groeiden de twee gemeenten aan elkaar. Anno 2003 is vanuit de lucht gezien sprake van één groot stedelijk gebied. Den Haag grenst aan zee en daar omheen liggen Rijswijk, Voorburg, Leidschendam en andere oude dorpen.
Sluiskant Veur Leidschendam Het oudste gedeelte van Leidschendam ligt bij een voormalige dam. Er staan enkele prachtige gebouwen, waaronder een uniek kerkje uit 1653. Dat kleine kerkje is zo mooi dat schilders het door de eeuwen heen regelmatig schilderden. De bijzondere achtkantige vorm is op enkele 17e eeuwse schilderijen te zien.

Het gebouw ligt schitterend aan het water. Wie 'vandaag-de-dag' naar het gebouw kijkt zou kunnen denken dat het dak 'origineel' is, maar dat is het niet. Oorspronkelijk zat er een lage koepel op de kerk. Deze is in 1865 vervangen door een piramidevormig dak.

Sluiskant actie Groen Links De kerk is tijdens een brand in 1693 bijna geheel verloren gegaan. De kerk kon worden gered, maar de huizen die er naast stonden en ook beschadigd werden, niet. Er ligt nu een (drukke) verkeersweg naast de kerk. De brug (over de Vliet) waar het verkeer overheen moet is veel te smal voor al dat verkeer. Het is echter een monument en wordt niet gesloopt.

Aan de overkant van het water, schuin tegenover het kerkje staat een andere kerk. Deze is veel groter en veel jonger.

Naast de bijzondere oude kerk, de prachtige sluis met bruggen en enkele mooie woonhuizen staat er ook nog een oude Houtmolen uit 1643 bij het water. Deze molen "de Salamander" is op woensdagen open voor het publiek. Hij is nog steeds in gebruik. De Molen staat midden in een 20e eeuwse nieuwbouwwijk.

Zie ook: Leidschendam