Bloemendaal en Haarlem
in superlatieven
Op vele terreinen halen het oorspronkelijke leefterrein
van de Van Tetterodes en een aantal andere adellijke
geslachten als Van Assendelft, Van Egmond,
hun oorsprong in Haarlem en de directe omgeving.
|
De eerste weg met gescheiden rijbanen
is in Bloemendaal aangelegd, tussen Overveen en Bloemendaal aan Zee. De weg is zes kilometer lang en loopt voor een deel langs de Tetterodeweg. Op 25 juni 1921 is de weg klaar. |
|
- Is de boekdrukkunst er dan toch uitgevonden? Laurens Jansz Coster is in elk geval de eerste boekdrukker van ons land. Hij was zoon van een koster en zijn werkelijke achternaam zou Brederode zijn geweest.
- De oudste krant van Europa - en volgens sommigen zelfs de oudste nog bestaande krant van de wereld - heet de (oprechte) Haarlemse Courant. Op de hoek van de Grote Markt en de Grote Houtstraat siert een gevelsteen met opschrift In den blije druk het gebouw waar op 8 januari 1656 de eerste editie van de pers rolde.
- Burgers met het hoogste gemiddelde inkomen wonen in Bloemendaal.
- Hockey wordt `s winters in sporthal Tetterode veel geoefend; Het herenteam is de afgelopen jaren om de haverklap Nederlands kampioen geweest.
|
- Haarlem is de op 1 na oudste stad van Holland.
-
De meeste landschapsschilderijen, zoals van Tetterode, hangen in het Frans Halsmuseum in Haarlem.
- Geen enkele stad telde in de Middeleeuwen zoveel bierbrouwerijen als Haarlem.
- Op de lijst plaatsnamen met de meeste rijksmonumenten staat Haarlem op de vierde of vijfde plaats. Er zijn meer dan 1000 monumenten.
-
De Bavo in hartje Haarlem was eens de grootste kerk in Europa.
-
De Bavo telt een zerk met de kortste graftekst van ons land. `Ik` staat er op en een nummer.
-
De grootste man was Kajaan Daniel Cajanus: 2,64 meter. Hij is begraven in 1749 in het koor van de Bavo.
Hij is geboren in Finland, was militair en verdiende daarna geld als kermisattractie.
Hij verdiende zoveel dat hij zich inkocht in het Haarlemse Proveniershuis. In de Brouwerskapel is een streepje op een zuil aangebracht. Volgens de laatste inzichten was hij `maar` 2,35 meter.
- Het oudste hofje van Nederland staat in Haarlem: de Bakenesserkamer of Bakenesserhofje aan de Wijde Appelaarsteeg 11.
|
|
- Haarlem telt ook het oudste museum van ons land. Pieter Teyler van der Hulst liet er geld voor na.
In 1784 opende het Teylersmuseum aan het Spaarne 16 de deuren. De oprichter is van Engelse afkomst: Taylor wat letterlijk kleermaker betekent.
- In het museum staat de grootste electriseermachine ooit gebouwd.
- De oudste spoorlijn ligt tussen Haarlem en Amsterdam. De opening was in 1839. De spoorlijn kreeg als eerste in ons land een telegraaflijn.
- Het Haarlemmerhout is 1 van de oudste stadsparken van ons land, misschien zelfs het oudste.
- Het Nationaal Park de Kennemerduinen in Bloemendaal heeft het breedste en meest ongeschonden duingebied van Nederland.
Karrenvrachten schelpen zijn er eeuwenlang aangevoerd, waardoor de duinen en het duinwater rijk is aan kalk. Het bos in Duin en Kruidberg is 1 van de meest uitgestrekte natuurlijke duinbossen van ons land.
- De oudste heemtuin van Europa is in 1925 aangelegd in het Bloemendaalse bos. 800 plantensoorten, bomen en struiken zijn hier, in Thijsse`s Hof te bewonderen. Jac. P. Thijsse had de leiding bij de aanleg van de heemtuin.
|
- De eerste universiteit van ons land staat in Leiden. Prins Willem van Oranje beloonde de moed van de Leidenaren na de belegering door de Spanjaarden die duizenden het leven kostte in 1574.
- Het oudste Nederlandse handschrift dat in ons land bewaard (van rond het jaar 1050) wordt ligt in de Leidse universiteit.
- De oudste botanische tuin ligt in Leiden. (1 van de vier oudste hortussen in de wereld).
- De grootste bloem ter wereld staat in de hortus aan de Rapenburg 73 in Leiden.
- Daar is aan het einde van de 16e eeuw voor de eerste keer in ons land een tulp gepland.
- De oudste sterrenwacht van Nederland is in 1632 gesticht in Leiden waar nu de grootste lenzenkijker wordt gebruikt.
- De grootste gifmengster uit onze geschiedenis is Goede Mie. Maria van Linden - Swanenburg werd ontmaskerd toen ruim honderd familieleden en buurtbewoners dood waren.
- De grootste museumcollectie is te vinden in het Nationaal Natuurhistorische Museum Naturalis aan de Darwinweg 2 in Leiden. Daar ligt ook `s wereld eerst gevonden missing link; een miljoen jaar oude schedelkap; de ontbrekende schakel tussen aap en mens.
- In het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis staat ook de grootste mammoetfossielen ter wereld.
- Ook ligt hier het grootste dinosaurusskelet van ons land.
- Het grootste archeologische museum van Nederland staat aan de Rapenburg 28 in Leiden. Het Rijksmuseum van Oudheid is bovendien het enige museum dat een volledig en samenhangend beeld van de vroegste geschiedenis van Nederland toont. Ook staat hier de eerste en grootste vikingschat ooit in ons land gevonden.
- De grootste veemarkt in nuchtere kalveren telt gemiddeld 2200 dieren. Deze markt in Leiden staat op Europese school in 2001 op de tweede plaats. (Telkens op maandag- en dinsdagochtend)
- In Leiden schittert ook de grootste zonnewijzer ter wereld.
- De Middeleeuwse ringburcht van Leiden is 1 van de oudste burchten van ons land.
- Leiden is de eerste stad met `sprekende gevels`. De draagbaar audiospeler die de VVV je verhuurd, begint automatisch te spelen wanneer je bij een bijzonder pand bent gearriveerd. Leiden staat met ruim 1300 monumenten op de derde plaats op de Nederlandse monumenten top 5.
- De meest gave houtzaagmolen staat aan het Galgewater in Leiden. De molen is bijna 200 jaar oud (1804).
- Opmerkelijk is de bibliotheek en het gebouw van de Bibliotheek Thysiana. De humanist Arent van `s-Gravensande bouwde de bibliotheek in 1654 en 1655 met het geld dat Johannes Thysius naliet. Rapenburg 25
Zie ook: UNESCO Top 100 onroerende objecten in Nederland.
|
|