Cellini en Rosso Fiorentino werken aan het hof van Fontainebleau, een nieuw artistieke centrum ten noorden van de Alpen. Kunstenaren spreken ook wel over de school van Fontainebleau. Van Tetrode heeft hier mogelijk enige tijd gewerkt bij Cellini voordat ze samen naar Florence vertrekken.
Cellini is bekend om zijn excentrieke leven. Hij beschrijft het hof van de Medici's en vooral dat van de pausen Clemens VII en Paulus III. In hun tirannie doen zij niet onder voor de aardse heersers. Cellini maakt zich van vriend tot vijand van de pausen. Hij beweert de maarsschalk van Bourbon eigenhandig te hebben gedood bij de overval in Rome. Cellini gelooft in zijn kunnen als beeldhouwer.
Moord
Cellini is geen gemakkelijk mens. Hij ruziet met leden van zijn gilde. Hij vermoordt enkele concurrenten en voltooit een aantal opdrachten niet. Op 59-jarige leeftijd dicteert hij zijn autobiografie aan een leerling, terwijl hij gewoon verder werkte. Zijn autobiografie wordt plots stilgelegd en een paar jaar later schrijft hij een technisch boek over de goudsmidskunst en over de beeldhouwkunst.
Cellini is een vermaarde goudsmid en beeldhouwer tijdens het hoogtepunt van de Renaissance. Hij werkt onder andere voor paus Clemens VII, koning Frans I van Frankrijk en het hof van de Medici in Florence. Wellicht zijn bekendste en alom geprezen werk is de bronzen Perseus. Dit juweel staat in de Loggia van Florence.
Links:
Eén van de beroemdste werken van Cellini is Perseus. Willem van Tetrode maakt enkele bronzen beelden voor de sokkel van dit beeld. Onder: Cellini op hoge leeftijd.
|