Home

Belangrijke toegang tot Twente en Westfalen
1297
Veer over Regge hoort bij Grimberg

In de oudste akte staat Grimberghe genoemd als mansio. Egbert I van Almelo vermaakt het huis en de hoeve in 1297 aan zijn tweede vrouw Mechteld van Limburg. Hun kinderen noemen zich Van den Grimberg.

De oudste zoon Derk sterft waarschijnlijk kinderloos. Zijn broer Egbert van den Grimberg komt daarna voor in allerlei akten. Hij is een belangrijk heer. Zijn zoon, die eveneens Egbert (II) heet, heeft in 1396 een conflict met Geert van Bevervoorde. Deze Egbert heeft zes kinderen. Zijn oudste zoon Derk II volgt hem op. In 1430 staat hij als jonker te boek wat voorbehouden is aan bezitters van een heerlijkheid. Na zijn overlijden verdelen zijn broer Johan en zijn zuster Egbertje, die getrouwd is met Geert ten Thije, in 1443 allerlei Grimbergse goederen. Hierdoor komt na het overlijden van Egbertje, 'dat hues to Grimberghe mit den veer ende mit den vrede? enz' aan haar kinderen Derk en Seino ten Thije, die het bezit in 1475 verkopen aan Otto van den Rutenberg en zijn vrouw.

Veer over de Regge bij Grimberg

Boven: Het veer over de Regge bij kasteel Grimberg even buiten Rijssen is een belangrijke schakel in de verbinding tussen Holland en Westfalen. G.H. Göbell maakt de penseeltekening in 1826 (bron: Stedelijk museum Zwolle).

De weg Holland Westfalen over de Regge bij Rijssen Links: Tussen Rijssen en Grimberge ligt het veer over de Regge, eenbelangrijke schakel tussen Holland en Westfalen. De Regge is een flinke rivier geweest die water kreeg aangevoerd van onder meer de huidige Buurserbeek, de Poelsbeek en de Bolscherbeek.
Rechts: Op de militaire kaart van Huegenin uit 1820-1830 staat het Rijssense veer nog ingetekend. Ook het grachtenstelsel en de boomlanen zijn duidelijk te zien. Onder, ten oosten van Rijssen, staat de havezate Oosterhof. In Rijssen zelf stond vroeger het kasteel Bevervoorde. In 1573 schrijft men in het markeboek van Rectum over een oorlog waarbij veel is vernield. Een groot aantal Spanjaarden verschanst zich achter de Telgenkamp en Hulshorsthaar. Zij vernielen de boel. Dit is naast de Hof te Bevervoorde. Kaart van Huegenin
Bouwhuis Grimberg

Of ze in de Hof te Bevervoorde zijn geweest is niet duidelijk. Het huis is een periode daarna niet meer genoemd. Het komt in eigendom van heer van Rhede tot Brantlegt uit het graafschap Bentheim. Deze heer bezit ook het andere belangrijke goed in Ypelo, genaamd de koohorst.

Links: Bouwhuis Grimberg met poort.

Voormalige kerk in hartje van Rijssen

Rutenberg sterft kinderloos

Bewoner Otto van den Rutenberg, die in Parijs naar school is gegaan, speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Twente. Als ridder verschijnt hij in 1520 op de landdag in Deventer. Vier jaar later trouwt hij met Eleonora Sticke, dochter van de heer van Weldam, Johan Sticke en Elsabe van Middachten. Otto en Eleonora sterven kinderloos. De kinderen van Otto's zuster, Willemtje van den Rutenberg, erft alles. Zij is getrouwd met Johan van Welvelde. (Familie van Herman van Welvelde van havezate Hagmolen in Bentelo?).

Hun kinderen zijn Anna van Welvelde (getrouwd met Sweder Schele tot Weleveld), Sophia van Welvelde (getrouwd met Evert van Varendorp) en Steventje van Welvelde, de vrouw van Peter van Voorst tot Beerse. In 1575 is de verdeling een feit. Johan van Voorst is toen beleend met de Grimberg. Zijn oudste broer had de havezate Beerse bij Ommen.

Twee oudere broers sneuvelen in 1568, de een bij Heiligerlee en de ander in Frankrijk. Willem van Oranje stelt Johan van Voorst in 1581 aan als Drost van Twente, wanneer Goossen van Raesfelt naar Munster vlucht. Er komt een Staats garnizoen op de Grimberg.

Maar wanneer Spaanse troepen in 1583 naderen vluchten de soldaten en steken de Spanjaarden de Grimberg in brand.

Boven: De toren van de kerk in hartje Rijssen verkeert op deze oude tekening al in een slechte staat. Rijssen krijgt het zwaar te verduren in de Tachtigjarige Oorlog.

Zie ook: Eggerik Ripperda trouwt Jutte Stikke en wordt heer van Weldam en drost van Salland.

Landgoed Grimberg zeven eeuwen oud

Johan van Voorst van Grimbergen.