Lions veilen boekenkast van Nicolaas Beets voor eigenaren Hengelo Bier
GOOR De antieke boekenkast van Nicolaas Beets kopen? Zaterdag veilt Theo van Stapele het bijzondere pronkstuk van de dichter, predikant en hoogleraar die beter bekend staat onder het pseudoniem Hildebrand. De familie Meijling van de voormalige brouwerij Hengelo Bier verlaat de oude havezate Wegdam, een kilometer ten zuiden van Eternit in Goor. Via de adellijke familie Van Tuyll van Serooskerke kwam het pronkstuk in de familie terecht.
Maar wat de gepensioneerde veilingmeester Theo van Stapele vooral bijzonder vindt is dat hij voor de eerste keer in 37 jaar in deze regio weer vanuit ‘het huis’ veilt. „De vorige keer was op het landgoed Het Laer bij Ommen voor de familie Storm van ’s-Gravesande”, herinnert Theo van Stapele zich. „Dat was in 1973. Als je in een restaurant iets veilt dan ontbreekt de familiesfeer.”
„Hier zit de emotie nog in het huis”, zegt Henk Schaap, districtsgouverneur van de Lionsclub 110BZ waartoe onder meer Gelderland en delen van Overijssel en Utrecht behoren. Een groot deel van de opbrengt gaat naar de serviceclub. De familie Meijling vroeg de Lions de veiling te organiseren. Lucy Meijling woonde acht jaar met haar moeder in Huize Wegdam dat eigendom is van de bewoners van het iets westelijker gelegen kasteel Weldam van de familie Zu Solms Sonnenwalde. Na het overlijden van haar moeder heeft Lucie Meijling besloten kleiner te gaan wonen. Haar broer Herman heeft veel spullen opgeslagen in Wegdam. De familie Zu Solms Sonnenwalde, die tot de rijkste Twentenaren behoort, laat Wegdam voor veel geld opknappen. De enorme hoeveelheid hout in het gebouw is aangetast. De bonte knaagkever heeft haar verwoestende werk gedaan, waardoor muren zijn verzakt. „Niets is nog recht”, zegt Herman Meijling. „Een knikker rolt zo weg”, zegt zijn zuster Lucie. Tegelijkertijd verwijderen specialisten asbestplaten uit het dak. Belangstellenden voor de veiling kunnen zaterdag tussen 10 en 12 uur de kavels bekijken nadat zij vijf euro entree hebben betaald. Het entreegeld dat naar de stichting Kika kinderen kankervrij gaat, is vooral bedoeld om het kaf van het koren te scheiden en kijkers te weren. Naar verwachting zullen honderden bezoekers op de veiling af komen. Zij kunnen de veiling die om 13 uur begint onder meer via beeldschermen volgen.
Veel antiek staat te koop. Om een tipje van de sluier op te lichten: Een stukje van een lambrizering uit de Tachtigjarige Oorlog, een Engelse staande klok van rond 1750, zilverwerk, een spiegelkabinet, een groot antiek zoutvat, een microscoop uit 1880, drie meter van het sierhek van de villa Meijling aan de Deldensestraat in Borne, boeken, aardewerk, maar ook grote lichtreclameborden van Hengelo Bier, parasols en glazen van de brouwerij zijn te koop. Hengelo-kenner Theo van Stapele heeft zelf ook al wat voorwerpen op het oog om te kopen voor Oald Hengel. „Reken er op dat ik er ook ben.”
|