Een ander organiseert je trouwdag

Zeker zo'n 200 uren ben je kwijt voor het organiseren van jouw huwelijk. Maar Patricia Elkhuizen kan je al het werk uit handen nemen zonder dat je dit iets extra's kost. Patricia is de enige gediplomeerde huwelijksplanner in Twente en presenteerde zich afgelopen weekeinde in een kleine stand op de bruidsbeurs in het Expo Center.

"Bij een huwelijk voorbereiden komt veel meer kijken dan je denkt", vertelt de Enschedese. "Mensen hebben vaak geen idee waar ze aan beginnen. Waar moet je eigenlijk op letten en denk je ook aan een stukje creatieve inbreng?" Patricia Elkhuizen is ruim een jaar actief en heeft vorig jaar zes huwelijken georganiseerd. Via haar contacten krijgt het trouwpaar kortingen bij een fotograaf en een band waardoor de meerkosten voor de huwelijksplanner er snel weer uit zijn.

"Je bent bovendien van alle stress op de huwelijksdag af. Je hoeft je geen zorgen te maken of de leverancier wel op tijd is." Bovendien is de huwelijksplanner de hele dag en avond aanwezig met een noodkoffertje waarin EHBO-spullen zitten en schoonmaakmiddeltjes, maar bijvoorbeeld ook naald en draad voor het geval dat de trouwjurk scheurt. "Je kunt echt genieten van de dag zelf. Mensen zijn na afloop heel blij dat ik hen heb geholpen." In de Verenigde Staten schakelen veel aanstaande echtparen huwelijksplanners in. De trend lijkt langzaam over te waaien naar Nederland.

Nieuw op de beurs is ook de opblaasbare iglo van Jan Elstgeest uit Harbrinkhoek. "In vijftien minuten heb je een afgesloten ruimte in je tuin voor maximaal 85 gasten", zegt de ondernemer die als voorzitter van de Oranjestichting Harbrinkhoek een springkussen kocht in de tijd dat er in Twente nog geen springkussens waren. Het ding heeft goudgeld opgeleverd door het in de hele regio te verhuren bij evenementen. Een ander idee is het gastentoilet waar de bezoekers een videoboodschap kunnen achterlaten zoals in het tv Achterwerk in de kast was te zien. "Zo'n duizend mensen bezochten het afscheid van de commissaris van Haarlem. Lang niet iedereen kan hem een hand geven. Dus hebben zo'n 300 bezoekers een boodschap achtergelaten in het gastentoilet.

De 15.000 euro kostende iglo wordt nog niet veel gevraagd maar dat gaat zeker veranderen, zegt Jan Elstgeest. "Omdat steeds meer mensen een feestje in hun eigen tuin gaan houden."

‘Planner’ organiseert je trouwdag

Zeker zo’n 200 uren ben je kwijt voor het organiseren van jouw huwelijksdag. Maar Patricia Elkhuizen kan je al het werk uit handen nemen, zonder extra kosten.
En dat kan zonder dat je dit iets extra’s kost. Patricia is de enige gediplomeerde huwelijksplanner in Twente. Ze presenteerde zich afgelopen weekeinde in een stand op de bruidsbeurs in het Expo Center. „Bij een huwelijk voorbereiden komt veel meer kijken dan je denkt”, vertelt de Enschedese. „Mensen hebben vaak geen idee waar ze aan beginnen. Waar moet je eigenlijk op letten en denk je ook aan een stukje creatieve inbreng?” Patricia Elkhuizen is ruim een jaar actief en heeft vorig jaar zes huwelijken georganiseerd, uiteraard in overleg met het paar. Via haar contacten krijgt het kersverse stel kortingen bij een fotograaf en een muziekband waardoor de meerkosten voor de huwelijksplanner er snel weer uit zijn. „Je bent bovendien van alle stress op de huwelijksdag af. Je hoeft je geen zorgen te maken over een leverancier.” De huwelijksplanner is de hele dag en avond aanwezig met een noodkoffertje met EHBO-spullen en schoonmaakmiddeltjes, maar bijvoorbeeld ook naald en draad voor het geval de trouwjurk scheurt. „Je kunt echt genieten van de dag zelf. Mensen zijn na afloop heel blij dat ik hen heb geholpen.” In de Verenigde Staten schakelen veel aanstaande echtparen huwelijksplanners in. De trend lijkt langzaam over te waaien naar Nederland. Nieuw op de beurs is ook de opblaasbare iglo van Jan Elstgeest uit Harbrinkhoek. „In vijftien minuten heb je een afgesloten ruimte in je tuin voor maximaal 85 gasten in de vorm van een grote iglo”, zegt de ondernemer die als voorzitter van de Oranjestichting Harbrinkhoek een springkussen kocht in de tijd dat er in Twente nog geen springkussens waren. Het ding leverde goudgeld op door het in de hele regio te verhuren bij evenementen. Een ander idee is het gastentoilet waar de bezoekers van een afscheidsfeest een videoboodschap achterlaat zoals op tv in Achterwerk in de kast was te zien. „Zo’n duizend mensen bezochten het afscheid van de commissaris van Haarlem. Lang niet iedereen kon hem een hand geven. Veel bezoekers lieten een groet achter in het gastentoilet.
<NO1>De 15.000 euro kostende iglo wordt nog niet veel gevraagd maar dat gaat zeker veranderen, zegt Jan Elstgeest. „Omdat steeds meer mensen een feestje in hun eigen tuin gaan houden.”

 

 

Gepensioneerd paar verkoopt nog steeds bijou

Doublé, oud-zilver, goud. Elly Smit en haar man verkopen alles op het gebied van sieraden. Maar de trend is bijou. „Mensen willen voor een trouwdag iets speciaals, een ketting met een fraaie steen in een bepaalde kleur. Dat goed past bij een jurk of pak. Maar het mag niet teveel kosten.”
Hun leverancier in Utrecht biedt steeds meer bijou-spulletjes aan in de meest uiteenlopende vormen. „Mensen kopen iets persoonlijks, iets dat nu in de mode is en waarmee zij zich kunnen onderscheiden van de anderen”, vertelt Elly Smit. Het Almelose paar valt op in het Expo Center omdat het allang de pensioengerechtigde leeftijd is gepasseerd. „Wij hebben hier gewoon zoveel plezier in. We hebben geen winkel maar bezoeken alleen beurzen, jaarmarkten en braderieën. Elke keer krijg je weer een ander publiek. Dit is zo leuk om te doen en je blijft onder de mensen. Dit is voor ons geen moeten, maar mogen.” Het paar heeft tot nu toe alle veertien bruidsweekeinde in het Expo Center bijgewoond en dit is zeker niet de laatste.


Ruim 2800 bezoekers, hetzelfde aantal als vorig haar, bezocht de bruidsbeurs in het ExpoCenter. Na een piek in het jaar 2000 stabiliseert het aantal bezoekers en wellicht ook het huwelijken dat Twentenaren jaarlijks sluiten. "Wat wel verandert is dat mensen hun huwelijksdag helemaal naar eigen inzicht kunnen organiseren", zegt Marjolein Granneman van Exposure Beursmanagement. "Er wordt steeds meer anders getrouwd. Je kunt je trouwringen met een uil laten invliegen en in sommige gemeente op bijna elk denkbare locatie trouwen."

Of de echte Twentse bruiloft op z'n retour is durft Marjolein Granneman niet te zeggen. "De invulling is soms anders. Een hapjesbuffet in plaats van een uitgebreid diner aan tafel. Maar andere restaurants spreken dat toch weer tegen." Wat wel vast staat is dat de drive in show met één diskjockey de grote muziekbands verdringt.

De weddingplanner, iemand die de organisatie van de huwelijksdag overneemt, lijkt wel in opmars. De afgelopen drie jaar hebben enkele trouwmanagers de beurs bezocht op zoek naar klanten.