“Gelukkig hebben we Silvester nog”
GOOR Vader en moeder zijn beide afgekeurd. Hun oudste kind is licht gehandicapt en hun jongste kind van drie jaar heeft last van zware epileptische aanvallen. Freddy en Carina Karsenberg hebben het niet makkelijk, maar zij nemen het leven zoals het is en laten zich niet uit het veld slaan. Ook niet wanneer de specialisten zeggen dat Silvester het beste geholpen is met dolfijntherapie op Curacao waarvoor 11.000 euro nodig is en dat geld is er niet. Dus zochten Freddy en Carina hulp. Een notaris richtte voor hen gratis de stichting Help Silvester op en een reclamebureau drukte flyers, posters en bouwde een fraaie website. Inmiddels is de helft van het benodigde geld binnen.
Silvester kreeg als baby van vier maanden hersenvliesontsteking. „Hij lag snel in het ziekenhuis en we dachten dat alles meeviel. Maar dat bleek achteraf niet het geval”, vertelt Carina die slecht ziet. „Silvester heeft geen kracht in zijn rechterarm en -been. Hij heeft soms epileptische aanvallen en zijn verstandelijke ontwikkeling en motoriek lopen achter bij zijn leeftijdgenootjes. Hoewel hij leergierig is en alles dat je aanbiedt aanpakt.”
„Toen hij drie en een half was kon hij pas zitten en nu maakt hij pas geluidjes”, zegt Freddy. Vier dagen in de week is Silvester in Kinderdagcentrum De Toermalijn in Hengelo waar hij zwemles en fysiotherapie krijgt. Hij ligt vaak in het ziekenhuis in Groningen waar specialisten al een paar jaar naar de beste medicatie zoeken om de epileptische aanvallen te onderdrukken. Freddy en Carina slapen dan in het Ronald McDonaldhuis en oma die ook in Goor woont, verzorgt dan de twee oudste kinderen. Maar Silvester moet ook regelmatig naar het Hengelose ziekenhuis want hij is heel vatbaar voor ziektes als griep en verkoudheid, mogelijk door de mickey button, de sondevoeding in zijn buikwand. Freddy heeft met korting een brommobiel op de kop getikt om zijn zoon in Hengelo te bezoeken. De rest van de tijd is Silvester thuis, in de nieuwe aangepaste woning aan de Acaciastraat op het Gijmink.
Een enorme box vult de woonkamer en in de slaapkamer daarnaast staat een aangepast kinderbed. De kinderstoel komt nog, hoewel al op 11 maart vorig jaar daarvoor de maten zijn opgenomen. „Het ziet er niet uit met al die rails aan het plafond”, zegt Carina. „Maar gelukkig hebben we Silvester nog.”
Onderzoekers proberen een antwoord te vinden op de vraag waarom dolfijnen goede resultaten opleveren bij de therapie ten opzichte van paarden-, honden- of katten. Het kan de hoge tonen zijn die dolfijnen uitstoten en de emoties die ze via hun bewegingen weergeven. Bekend is dat dieren sowieso een positieve invloed hebben op mensen. Dolfijnen zijn uiterst intelligent, kijken je aan wanneer je hen aankijkt en lijken altijd te lachen. bron: www.stichtingtherapiekinderen.nl
|