Fraai boek
toont oude tekeningen Jan Jans
MARKELO Het dorp Markelo is weer een bijzonder boek rijker. De familie Roeterdink van erve Zweers aan de Larenseweg in Dijkerhoek heeft een jubileumuitgave gemaakt barstensvol foto’s met een familiestamboom, documenten en krantenknipsels. Maar het werk is vooral waardevol door de reeks afbeeldingen van originele tekeningen en schetsen van architect en Twentekenner Jan Jans gemaakt in 1942 toen hij nog onbekend was.
„Erve Zweers was een los hoes”, vertelt Diederik Roeterdink die zelf bij een architectenbureau werkt en actief is in de plaatselijke monumentencommissie. „Hij tekende de endskamer en het karnhuisje, gevels en dwarsdoorsnedes. Maar ook details uit de nok waar een uil naar binnen kon komen om muizen te vangen die anders het rogge zouden opeten. Alles werd gemaakt van hout. Er kwam geen metaal aan te pas.” Almeloër Jan Jans zou zeker twee weken op en rond Erve Zweers vertoefd hebben. Erve Zweers is het eerst genoemd in 1726. De familie Roeterdink verhuisde op 12 januari precies 125 jaar geleden naar Markelo. „Mijn overgrootouders kwamen van Arkelstein bij Bathmen, waar vroeger een groot bisschoppelijk kasteel stond”, vertelt Diederik. „Hij sprak altijd het gezegde uit: ‘Een koeweide bij het huus en een hekke d’r veur, doar ku’j het goed doen’ wat betekent dat je graag wilt dat jouw kinderen het ook goed krijgen. Het is een typisch gezegde uit de streek rond Bathmen. Maar je hoort het nu ook hier in Markelo vaak.
Jan zette de boerderij voort van zijn vader die eigenlijk liever timmerman wilde worden. „Mijn vader was heel actief, zat in de gemeenteraad en de landbouwcoöperatie”, vertelt Jan. Zijn vader overleed vorig jaar. „Ik had het eerste ontwerp voor dit boek vlak daarvoor aan hem laten zien”, vertelt Diederik. „Hij stond er op dat er nog een foto van hem zou worden gemaakt in het ziekenbed. Kijk, dat is deze foto”, en hij wijst naar een kleurenfoto van een oude man in een ziekenhuisbed. „Hij zei toen: Nu is het boek af. Twee dagen later was hij dood. Het frappante is nu dat op precies dezelfde datum, op 3 februari maar dan in het jaar 1884, de eerste Roeterdink op Erve Zweers is geboren.” |