Een mysterieuze plek, een hoogte waar vroeger het armenhuis stond, het stadhuis en ver daarvoor zelfs een kasteel. Joop Schuite was als vijftienjarige jongen al onder de indruk van 't Schild. Hij woonde aan de Laarstraat en liep over de heuvel van 't Schild naar de bushalte aan de Dijkstraat, nu de Grotestraat.

Joop Schuite heeft een schat ontdekt, althans voor amateurhistorici. De voormalige landmeter ontdekte in de archieven van het historisch centrum Overijssel in Zwolle de verzameling historische gegevens van huisarts Ten Doeschate die zich schijnbaar liever bezighield met de geschiedenis van Goor dan met mensen genezen.

 

Joop Schuite op 't Schild in Goor

Joop Schuite op de plek waar vroeger de Hof toe Goor stond, vlakbij de borg op 't Schild, een heuvel die duizend jaar geleden werd opgevuld.

"Anton ten Doeschate beschreef zo'n beetje van elk huis op 't Schild wie er tussen 1650 en 1832 eigenaren waren van de woningen", vertelt Joop Schuite. "Ik kom dingen tegen waar ik heel blij van word. Anecdotes, tekeningen, enkele foto's en heel veel familienamen. Een droom voor iedere genealoog." Voor het Historisch Centrum Overijssel wil Joop Schuite nu alle gegevens ordenen en er verhalen over schrijven. Want voor de historie van 't Schild van na 1832 moet hij zelf onderzoek doen.

Hoe lang hij in Goor heeft gewoond? "Ik ben 35 jaar weggeweest", vertelt Joop die met zijn rode VW-bus regelmatig archieven bezoekt in Nederland en Duitsland. "Ik woonde in Glanerbrug voordat we naar Goor kwamen. Hier had je van alles. Ik keek m'n ogen uit in Goor. Een borg, een armenhuis en het Schild, dat was helemaal iets bijzonders. Alleen begreep ik toen nog niet goed wat er zo speciaal aan was. Ik liep er een heuvel op en iets verderop er weer af. Wat was dat toch?"

Nu weet hij dat duizend jaar geleden graaf Adolphus in de borg van Goor op 't Schild woonde en al zijn bezittingen aan de bisschop van Utrecht schonk. "Op de plek waar we nu staan liet de bisschop een hof bouwen, een soort administratief centrum voor de pachters van de bezittingen van de bisschop."

Maar er is nog een reden waarom Joop Schuite geïnteresseerd raakte in 't Schild. "We kregen regelmatig pakketjes uit de Verenigde Staten met levensmiddelen en speelgoed. Een oom van me was geëmigreerd en hertrouwd in Amerika. Bleek later dat zijn vrouw opgroeide op 't Schild."


Met het VW-busje dat hij van voormalig burgemeester Ank Bijleveld kocht trekt Joop Schuite langs archieven in binnen- en buitenland.